ОСТАННІ НОВИНИ

Гройсман висловив сумнів у демократичності фракції Садового

|

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що “карати депутатів за власні переконання – неприйнятні дії для тих, хто притримується демократичних цінностей” та  висловив сподівання, що керівництво партії “Самопоміч” “адекватно відреагує на цю ситуацію”.

самопоміч

Про це Гройсман заявив, коментуючи повідомлення про те, що фракція “Самопоміч” відкликала Ганну Гопко з посади голови парламентського комітету у закордонних справах через голосування “за” запропонований президентом України проект змін до Конституції.

“Хочу висловити свою солідарність з Ганною Гопко, яку вважаю справжнім патріотом України, людиною надзвичайно фаховою і принциповою. Тому я не маю жодних сумнівів щодо її відповідності посаді голови комітету з міжнародних справ”, – зазначив Гройсман.

“Що стосується історії, яка розкручується після голосування на підтримку змін до Конституції в частині децентралізації, вважаю, що готовність відстоювати свої погляди заслуговує тільки поваги. Карати за власні переконання – неприйнятні дії для тих, хто притримується демократичних цінностей. Сподіваюсь, що керівництво партії “Самопоміч” адекватно відреагує на цю ситуацію”, – додав спікер.

Окрім того нардеп від БПП Сергій Лещенко оприлюднив заяву окремих членів Міжфракційного об’єднання “Єврооптимісти” у зв’язку з рішенням фракції “Самопоміч” відкликати Гопко з посади голови комітету у закордонних справах.

“Оскільки частина Міжфракційного об’єднання “Єврооптимісти” входять до самої “Самопомочі”, заяву вирішили робити не від МФО, а від окремих членів об’єднання”, – зазначив Лещенко.

“Наголошуємо на трьох важливих принципах діяльності парламенту: 1. Цінність вільного та усвідомленого голосування у Верховній Раді є основоположним принципом здійснення депутатом своїх повноважень. 2. Депутат, у першу чергу, несе відповідальність за ухвалювані ним рішенням перед виборцями та країною. 3. Призначення та звільнення з посади керівництва комітетів має відбуватися зважаючи на професійність депутата”, – йдеться у заяві.

“Водночас поважаємо право колег з “Самопомічі” ухвалювати рішення щодо діяльсноті своєї фракції, і зокрема визначати своїх представників у керівництві комітетів Верховної Ради”, – йдеться у документі  за підписом В.Голуба, Д.Добродомова, С.Євтушок, С.Залищук, Н.Кацер-Бучковської, І.Климпуш-Цинцадзе,  С.Лещенка,  І.Луценка,  О.Мушак,  М.Найєма,  В.Пташник,  П.Різаненка,  О.Рябчина,  О.Черненка,  А.Шкрум та О.Юринець.

Як відомо, 16 липня Верховна Рада внесла в порядок денний і відправила в КС зміни до Конституції.

Лідер фракції “Самопоміч” Олег Березюк заявив, що фракція відкликає Ганну Гопко, яка очолювала список партії на виборах в Раду, з посади голови парламентського комітету у закордонних справах через голосування “за” запропонований президентом України проект змін до Конституції.

Згодом стало відомо, що “Самопоміч” відкликала свого нардепа Вікторію Пташник зі складу Конституційної комісії, “бо не натиснула кнопку “проти” під час голосування у ВР запропонованого президентом України проекту змін до Конституції.

Пташник утрималася під час голосування за проект змін до Основного закону на засіданні Верховної Ради 16 липня.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *