ОСТАННІ НОВИНИ

Студенти-археологи Франкового вишу знайшли стародавню римську монету

|

Студенти-археологи історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, знайшли в околиці Бродів стародавню римську монету середини ІІ сторіччя н. е., із зображенням дружини римського імператора Антоніна Пія. Про це Львівському порталу повідомив журналіст Михайло Шишка.

90

За словами керівника археологічної експедиції доцента Ярослава Онищука, на знайдені монеті зображена Фаустіна Старша – дружина римського імператора Антоніна Пія.

91

«Такі монети не рідкість, але для історичної науки ця знахідка є цінною тим, що її поява в околицях Бродів свідчить про торговельні контакти місцевих племен (а в той час тут були готи – ред.) з Римською імперією», – повідомив науковець.

92

Окрім згаданої монети, археологи також знайшли керамічні уламки періоду бронзи – городоцько-здовбицької культури. Серед інших віднайдених артефактів особливої уваги заслуговують дві фібули періоду вельбарської культури, залізна метальна сокирка часів Київської Русі, металевий ніж та уламки наконечників.

93

Також під Бродами студенти-археологи розкопали залишки наземної споруди, в якій, за словами Ярослава Онищука, знаходився ткацький верстат вертикальної конструкції. Саме про це свідчать знайдені округлої форми керамічні тягарці, які використовувалися для відтягування вертикальних волокон під час ткання полотна. Час існування цієї споруди археологи датують закінченням ІІІ-го початком ІV-го сторіччя нашої ери.

94

Розкопки в урочищі Заставки, в околиці міста Броди, виконують студенти 1-3 курсів історичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка в рамках проходження навчальної археологічної практики.

95

Фото: Михайло Шишка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *