ОСТАННІ НОВИНИ

За плагіат студентів треба виганяти з університетів, - Міносвіти

|

Університети повинні мати право відраховувати студентів за плагіат. Про ц заявив міністр освіти та науки України Сергій Квіт, передає Укрінформ.

плагіат

«Головне не покарання, а щоб було неприйняття, щоб людина навіть не думала цим (плагіатом. – ред.) займатися, з іншого боку, покарання має бути і там, де є плагіат, таку людину не повинні брати на роботу в хороше місце», – сказав Квіт, додавши, що університети мають бути наділені правом виганяти недобросовісних студентів за плагіат.

За його словами, в Україні до кінця немає права, за яким університет міг би виключити студента за плагіат.

“І хоча цей момент окреслений в Законі “Про вищу освіту”, однак ми повинні мати підзаконні акти, щоб чіткіше це прописати”, – наголосив міністр.

Він також зазначив, що Міносвіти щомісяця проводить засідання  атестаційної колегії, яка своїм рішенням позбавляє академічних ступенів науковців, в чиїх дисертаціях був виявлений плагіат.

«Міністерство показало приклади того, що ми не погоджуємося з плагіатом і  масово позбавляємо вчених звань. Тобто якась така каральна система працює, ми дали прецидент, що МОН з цим не мириться, але звичайно цю роботу по виявленню та недопущенню плагіату треба спускати на рівень університетів, я думаю, що ми це зробимо», – зазначив міністр.

Для цього, за його словами, потрібна легальна програма чи ряд програм, які можуть бути офіційно затвердженими.

«У нас є програми, але вони поки що легально не оформлені до кінця, тому що треба заключити угоди  з тим правом, щоб ми могли передати їх університетам для використання. Щоб не лише дисертації, а й дипломні роботи могли перевірятися на факти використання плагіату», – додав Квіт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *