ОСТАННІ НОВИНИ

Посадовці «Укрзалізниці» «дерибанили» мільйони

|

Посадовцям «Укрзалізниці», інкримінують розтрату та розкрадання державних коштів у особливо великих розмірах. Окрім того у кабінетах корупціонерів вилучили готівку та коштовності. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі МВС України.

83

За даними міліції, до складу організованої злочинної групи входили службові особи Державної адміністрації залізничного транспорту України (ДАЗТ), державних підприємств та кількох ТОВ. Втрата активів «Укрзалізниці» за минулий рік і пять місяців 2015 року склала понад 200 мільйонів гривень.

Слідство з’ясувало, що за сприяння службових осіб Національній комісії регулювання електроенергетики з 2000 по 2014 роки перелічені підприємства з порушенням ліцензійних умов отримали ліцензії на право постачання електроенергії за нерегульованим тарифом.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що розкрадання державних коштів скоювалося організованою групою, створеною службовими особами Державної адміністрації залізничного транспорту України, ДП «Енергоринок», НКРЕ та групою підприємств ТОВ «ТД «ГазЕнерго», ТОВ «Укренерготранзит», ТОВ «Енерготраст», ТОВ «Західенергогруп».

У результаті зловживань з боку керівництва Укрзалізниці було забезпечено укладення договорів з указаними підприємствами на постачання всім без виключення залізницям електричної енергії за нерегульованим тарифом, що створило монополію у цій сфері. При цьому раніше електроенергія залізницями закуповувалася у Державного підприємста «Енергоринок» за оптовими цінами.

Крім цього, за сприяння керівництва ДП «Енергоринок» було безпідставно надано знижки на придбання електроенергії підприємствам групи компаній ТОВ «ТД «Газенерго», що підконтрольні ОЗГ. Також безперешкодно щомісячно погоджуються заявки на об’єми придбання електроенергії для залізниць.

Оскільки однією зі складових вартості електроенергії, що поставлялася, є оплата послуг з передачі її локальними електричними мережами залізниці, то за попередньою домовленістю з керівництвом залізниці, вартість для кінцевого споживача була завищена. У той же час незалежні постачальники сплачували залізницям за використання мереж занижену вартість її передачі.

Окрім того, залізницями закуповувалася електроенергія у вказаних незалежних постачальників за ціною, вищою в середньому на на 22% від ціни на оптовому ринку електроенергії (ДП «Енергоринок»).

Як результат, сума втрати активів ДАЗТ «Укрзалізниця» у вигляді різниці між закупівельною ціною електроенергії на Оптовому ринку та у незалежного постачальника лише за 2014 рік та п’ять місяців 2015 року склала понад 200 млн. гривень. Всього ж за вказаний період структурними підрозділами ДАЗТ «Укрзалізниця» у ТОВ «ТД «ГазЕнерго», ТОВ «Укренерготранзит» та ТОВ «Енерготраст» було придбано електроенергії на загальну суму понад 5,5 млрд. грн.

Різниця від надлишково сплачених залізницею державних коштів та коштів, витрачених на закупівлю електроенергії у ДП «Енергоринок», легалізувалася незалежним постачальником шляхом перерахування на ряд підприємств з ознаками фіктивності.

За матеріалами, наданими Департаментом протидії злочинам у сфері економіки МВС України, Головне слідче управління Генпрокуратури відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання державних коштів під час здійснення закупівель енергоносіїв, призначених для потреб залізниць України. Відкрито кримінальне провадження.

84

Окрім того, під час проведення процесуальних дій правоохоронці виявили та вилучили кошти у гривні та іноземній валюті, а також ювелірні вироби.

За вчинення подібного злочину передбачене покарання до 12 років позбавлення із конфіскацією майна.

Варто нагадати, що нещодавно СБУ провела обшук в головному слідчому управлінні ГПУ, в результаті якого був затриманий перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін та заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць. Під час проведення обшуків у фігурантів було виявлено понад 500 тис. доларів готівкою, автомат Калашникова і холодну зброю, багато ювелірних виробів та 65 діамантів. Винуватців звільнили з займаних посад, а один із них вийшов на волю під заставу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *