ОСТАННІ НОВИНИ

Американський фотограф відкриє виставку біля синагоги «Золота Роза»

|

У середу, 15 липня, на площі Арсенальній у Львові просто неба відкривається виставка американського фотографа Джейсона Франциско «Золота Роза». Експозиція складається з трьох частин — власне фотографій, малюнків крейдою та есе. Початок — о 18:00. Про це Львівському порталу повідомили організатори виставки.

За словами автора виставки Джейсона Франциско, експозиція є візуальною та текстовою медитацією про час, втрату та пам’ять довкола однієї із найбільш відомих синагог Європи.

unnamed (9)

Коли Джейсон Франциско вперше відвідав руїни синагоги «Золота Роза», його вразив контраст між багатовіковою історією синагоги і пусткою, огородженою металевим парканом, якою тепер є синагога. Відтак виставка запрошує зазирнути «за цей паркан», разом подумати про минуле, теперішнє та майбутнє цього місця.

У своєму проекті, реалізованому у 2014 році, автор поєднав широкоформатні фотографії, малюнки та есе. Чорно-білі фото представляють погляд на сучасний стан будівлі, а малюнки крейдою відображають уявлення та рефлексії про синагогу, що знаходилася тут до Другої світової війни. Проект протиставляє ці суперечливі зустрічі — між уявною та реальною «Золотою Розою». Тим часом персонаж Скорботника, який з’являється у есе, промовляє одночасно голосом автора та знищеної спільноти, що колись тут жила.

unnamed (7)

Виставка Джейсона Франциско є першою публічною подією серед тих, які супроводжуватимуть проект «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність». «Простір Синагог» – це ініціатива спрямована на вшанування історії євреїв у Львові, усвідомлення трагедії Голокосту, показ спільного минулого та творення нових меморіально-освітніх просторів у місті. Першим етапом є консервація вцілілих залишків синагоги «Золота Роза», ознакування місця Бейт Гамідрашу та створення меморіальної інсталяції «Увіковічнення».

Довідка:

Джейсон Франциско є фотохудожником, есеїстом, куратором та викладачем. Його проекти – це довгострокові роботи на тему єврейської історичної пам’яті в Східній Європі та Північній Америці. Він є автором численних виставок, зокрема експозиції “Незавершена пам’ять: єврейська спадщина та Голокост у Східній Галичині” у Єврейському музеї Galicia в Кракові. Джейсон Франциско мешкає у США, викладає в університеті Еморі та Стенфордському університеті (США). Він є автором багатьох статей із фотографії та візуальної культури, а також фотокритиком.

Фото: організаторів виставки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *