ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Львова споруджують чергового монстра, руйнуючи бомбосховище

|

Будівництво шестиповерхового будинку, заплановане між будинками №№ 6а та 8 на вулиці Поповича в історичній частині Львова, не лише проходить зі значними порушеннями (що не дивина в останні роки для міста). Особливість саме цієї новобудови в тому, що вона має постати на бомбосховищі, пише газета «Ратуша».

bomba

У травні 2015 року невідомі огородили ділянку, на якій досі тулилися два десятки гаражів і на 90 відсотків зруйнований колишній пункт приймання склотари, металевим парканом та почали ліквідовувати там залишки пункту склотари. Від робітників мешканці дізналися: тут постане шестиповерховий будинок, що їх вельми здивувало: поруч всуціль дво- і триповерхова історична забудова. А ще у районі вулиці Поповича дуже стара електромережа та каналізація, і новий житловий багатоквартирний будинок із вбудованими автостоянками та офісними приміщеннями (а саме такі плани в забудовника) створить додаткове грандіозне навантаження на стару інфраструктуру. Будинки на вулицях Поповича і сусідній Мартовича – пам’ятки архітектури місцевого значення. Тому нове будівництво загрожує не просто старим львівським кам’яницям, а в тому числі пам’яткам архітектури, у яких є своя охоронна зона.

Ну, і найбільша “дрібниця” – бомбосховище. Воно розташоване на ділянці, що впритул межує з потенційним новобудом. Копання котловану чи інші роботи для підготовки фундаменту, – серйозна загроза для цього об’єкту. На ділянці розміщена вентиляційна шахта і високий стовп із комунікаціями, що виходять назовні. Один вхід до сховища забудовники вже захопили – глухий високий паркан більше не дозволяє потрапити містянам до сховку в разі небезпеки.

bomba1

Редакція «Ратуші» поцікавилася у ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області, чи знають вони про будівництво поруч із бомбосховищем та чи вважають це будівництво безпечним. Надзвичайники висловили занепокоєння ситуацією та скерували у Київ пакет документів на одержання дозволу щодо проведення перевірки об’єкта.

журналісту “Ратуші” вдалося особисто потрапити у підземний сховок на випадок війни, і воно його позитивно шокувало. Кілька метрів під землею – високі просторі кімнати, помальовані в бежевий колір, чисто прибрані й доглянуті. Там майже нема сирості, штукатурка на стінах ціла, картонові вивіски на дверях – і ті неушкоджені, кожні двері всередині відчиняються, тобто не осіли. На підлозі – у задовільному стані лінолеум, пересування в босоніжках було абсолютно безпечним. Там є світло і всюди (!) вкручені робочі лампочки. Єдине віконечко, яке вдалося побачити, розташоване на вищих рівнях і виходить воно… просто на потенційну забудову.

bomba3

Згідно з нормами ДБН-у (Будинки і споруди, захисні споруди цивільної оборони, ДБН В 2.2.5-97), бомбосховища мають бути розміщені на відстані від будинків, яка дорівнює їхній висоті. Ділянку цю не забудовували роками не просто так.

Мешканці району, яких традиційно не спитали, хочуть вони бачити багатоповерхівку на своїй вулиці чи ні, організували спільні збори мешканців, які категорично висловилися проти будівництва, жоден із присутніх не виступив “за”. Зібрали 99 підписів, які разом із протоколом було скеровано у Львівську міську раду.

Підсумком зборів також стало рішення територіальної громади – співвласників квартир, а значить і будинків, які стоять навколо – заборонити спорудження багатоповерхового будинку на вул. Поповича, 6-а у Львові. Це рішення отримали органи місцевого самоврядування, місцеві правоохоронні органи, а також їхні київські керівники. Через два дні невідомі особи, які порядкують за парканом, екскаватором перебили кабель електромереж і позбавили світла весь мікрорайон.

bomba3

Редакція «Ратуші» поцікавилася у Державної архітектурної будівельної інспекції у Львівській області: хто ж саме порядкує на ласій ділянці в історичному ареалі міста? У ДАБІ відповіли: видано Декларацію про початок підготовчих робіт № ЛВ 030151420254 “Будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Поповича, 6-А у м. Львові”,  згідно з якою особа замовника – ПП “ВР ЕЛІТБУД”.

Цікаво, що  договір на оренду на 10 років для спорудження будинку у 2013 році отримала зовсім інша юридична особа – ТзОВ “Біля Цитаделі”.

“Ратуша” поцікавилася у Львівської міської ради: звідки взялася ПП “ВР ЕЛІТБУД” і на якій підставі проводять роботи. У міськраді нам відповіли: департамент містобудування не надавав містобудівних умов та обмежень на забудову земельної ділянки на вул. Попови-ча, 6-а (одразу стало зрозуміло, чому перебили кабель – у забудовників немає і не може бути проекту). А от із “ВР ЕЛІТБУД” не зрозуміло. У відповіді ЛМР на інформаційний запит читаємо: “Питання передачі земельної ділянки у суборенду належить до повноважень Львівської міської ради. Станом на сьогодні міською радою не затверджено жодних ухвал з приводу надання “ВР ЕЛІТБУД” земельної ділянки на вул. Поповича, 6-а в суборенду”. Відповідь за 18.06.2015 р. Тобто треба розуміти, що жодні дозволи-ухвали не переходять автоматично.

Кому ж і на яких підставах видала декларацію ДАБІ? Втім, у ДАБІ діє декларативний принцип оформлення замовником документів. Цей принцип полягає в тому, що відповідальність за правдивість даних, зазначених замовником у декларації, несе сам замовник. У Галицькій райадміністрації повідомили, що видали дозвіл на встановлення паркану, бо ж є декларація від ДАБІ. Що цікаво: дозвіл на паркан дали ТзОВ “Біля Цитаделі”.

До відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей облдержадміністрації зверталося з історико-містобудівним обґрунтуванням (ІМО) також ТзОВ “Біля Цитаделі”. Окрім того, що забудовник ніяк не визначиться зі своєю фірмою, тут є ще один важливий момент. Для будівництва в історичному ареалі міста Львова місцевого рівня недостатньо. Заявник має подавати історико-містобудівне обґрунтування до центрального органу у сфері охорони об’єктів культурної спадщини – Міністерства культури України. Втім, жодної інформації про розгляд ІМО Мінкультом до львівського відділу не надходило. Та й проектної документації на будівництво львівський відділ ще в очі не бачив, а роботи на ділянці вже йдуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *