ОСТАННІ НОВИНИ

Перше півріччя 2015 року: ринок праці поступово оживає

|

ШукаюРоботуНезважаючи на складні кризові явища в економіці країни, ринок праці пережив перше півріччя 2015 року відносно спокійно. Стабільність спостерігалася як на ринку пропозиції (кількість вакансій не падала різко, а в деяких місяцях першого півріччя навіть зростала), так і ринку попиту (не було різкого зростання кількості резюме, а отже, й припливу нових безробітних). Про це інформує кореспондент Львівського порталу з посиланням на дані, які отримані в результаті аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна в липні 2015 року.

Динаміка ринку

У першому півріччі в середньому щомісячно кількість вакансій збільшувалася на 5-10%. Максимальне зростання кількості пропозицій спостерігалося в січні й квітні, а уповільнення зростання — в лютому й травні. Перші шість місяців 2015 — період, під час якого вперше за дуже тривалий час переважала позитивна динаміка приросту кількості вакансій. Незважаючи на те, що показники щомісячної динаміки не дуже високі, незначна, проте досить стійка позитивна тенденція все ж помітна.

У першому півріччі 2015 року пошукачі виявляли помірну активність. Динаміка приросту нових резюме на сайті hh.ua — 5-10% щомісячно у порівнянні з попереднім місяцем. Це свідчить про те, що на ринку нема різкого припливу нових трудових ресурсів, а отже, кризові явища в економіці не призвели поки до масових скорочень серед офісних працівників.

Найбільший приріст кількості вакансій, якщо порівнювати початок півріччя з кінцем періоду, спостерігався в таких проф. сферах, як «Домашній персонал», «Робочий персонал», «Туризм, готелі, ресторани», «Виробництво», «Медицина, фармацевтика». Найменш активно роботодавці шукали керівників вищої ланки, маркетологів, банківських працівників, юристів і фінансистів. Саме в цих проф. сферах спостерігалася найнижча динаміка приросту кількості нових вакансій.

Найактивнішими в першому півріччі були молоді спеціалісти, робочі, медики, викладачі й ІТ-спеціалісти. Саме вони розміщували максимальну кількість нових резюме у порівнянні з іншими спеціалістами. Найменш динамічно з’являлися нові резюме в таких проф. сферах, як автомобільний бізнес, страхування, банківський сектор, туризм і закупівлі.

Регіони

Як і у попередні періоди, максимальну кількість як вакансій, так і резюме розміщують у Києві. Суттєвою відмінністю від аналогічного періоду минулого року є закономірна втрата лідерських позицій Донецьким регіоном. Загалом ТОП-5 регіонів виглядає стандартно — Київ (зі значним відривом), Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Львів.

Відзначимо також, що ситуація в регіонах проведення АТО залишається критичною, але стабільною. За останні півроку різкого падіння кількості вакансій не спостерігалося — дно було досягнуте ще в другому півріччі 2014 року. Так, в аналогічному періоді минулого року в Донецьку розміщували до двох тисяч вакансій, більшість із яких пропонували роботу саме в цьому регіоні на виробничих підприємствах. У першому півріччі 2015 року розміщували не більше 200 вакансій, більшість із яких — або пропозиції про переїзд, або віддалена робота в пірамідах, або робота в гуманітарних проектах. Стабільна й кількість нових резюме в регіоні — ті, хто втратив там роботу, частіше прагнуть залишити проблемну область, а не шукати нове робоче місце в зоні, близький до воєнних дій. Тому приріст нових резюме мінімальний. Аналогічним чином виглядає ситуація в Луганській області — у місяць тут розміщують не більше 50 вакансій, а приросту нових резюме практично нема.

Попит і пропозиція

Ситуація із попитом і пропозицією на ринку виглядає досить передбачуваною. Максимальну кількість вакансій роботодавці пропонували для спеціалістів із продажу і програмістів. Затребувані на ринку також маркетологи (найчастіше йдеться про ті ж продажі або про інтернет-маркетинг), молоді спеціалісти, адміністративний персонал і кваліфіковані виробничі спеціалісти. У той же час лідери за кількістю резюме — молоді спеціалісти. Значну кількість резюме розміщують також спеціалісти з продажу, ІТ-спеціалісти, бухгалтери й фінансисти та адмін. персонал.

Відзначимо також, що є категорії проф. сфер, де кількість резюме значно більша, ніж кількість вакансій. У першу чергу, йдеться про таку проф. сферу, як «Вищий менеджмент». Водночас кількість вакансій для робочого персоналу значно більша, ніж кількість резюме цієї категорії співробітників.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *