ОСТАННІ НОВИНИ

Львів не припустимо зрівнювати в статусі з Моршином чи Бориславом, – громадський діяч

|

unnamedЛьвів не має займати статус «міста обласного значення», він повинен мати вищий статус, ніж є зараз. Про це в інтерв’ю одному з львівських видань заявив волонтер офісу реформ на Львівщині Роман Брезіцький.

За його словами, зараз основний процес децентралізації відбувається в регіонах, тобто на третьому рівні місцевого самоврядування – це село, селище, міста районного значення. Там цей процес бурлить. Стосовно Львова та міст обласного значення – процес відбувається з певними труднощами.

З приводу місця у реформі децентралізації  міста Львова, громадський діяч зазначив: «Звичайно, я вважаю, що Львів не має займати статус «міста обласного значення», він повинен мати вищий статус, ніж є зараз. Сьогодні такий статус, як Львів має Моршин, де проживає шість тисяч мешканців, Борислав, де більше 30-ти тисяч мешканців та інші. Це не правильно».

Р.Брезіцький також виловив думку про те, що Львів цілком готовий претендувати на додаткові повноваження.

«Власне розмов зараз про це ведеться мало, тому що в Україні кілька міст претендує на виший статус, для цього необхідні зміни у законодавчому полі, внесення змін до податкового, бюджетного кодексу, а це багато роботи. Але ми повинні однозначно про це говорити. Чи Львів претендує, то тут є одна проблема.

Вищий статус міста вартувало б співставити з містом – мільйонником. У даному випадку у нас є Харків, формально Донецьк, його теж потрібно враховувати, Дніпропетровськ, Київ, Одеса, і все ж таки Львів, який майже дотягує до мільйона за кількістю жителів. Але ми розуміємо, що місто-мегаполіс повинно визначатись не лише кількістю мешканців, а й місцем у соціально-економічному, культурному та історичному векторі у регіоні. Тому я впевнений в тому, що Львів однозначно претендує на вищий статус, оскільки його соціальний капітал повністю відповідає неформальному статусу столиці Західної України».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *