ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині будівельники пошкодили частину стародавнього поселення

|

У Ременові на Львівщині розпочали рятівні археологічні дослідження стародавнього поселення, яке існувало у І тисячолітті до нашої ери. Роботи проводитимуть на частині, яка потрапляє у зону будівництва нового житлового кварталу де будівельники пошкодили частину пам’ятки. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі НЦД «Рятівна археологічна служба».

110

За словами директора НЦД «Рятівна археологічна служба» Олега Осаульчука, археологи вже розпочали рятівні дослідження у селі Ременів, поблизу Львова. Фахівці НЦД «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України вивчать різночасове поселення Ременів-1, яке є пам’яткою археології місцевого значення з 2000 року. Саме поселення ще у 1970-х роках виявив відомий дослідник Микола Пелещишин.

«Роботи проведемо на частині поселення, яке потрапляє у зону будівництва нового житлового кварталу. Це відоме в літературі багатошарове поселення, тобто на одному місці маємо відразу кілька поселень, які існували в різні часи. Раніше там було виявлено житло ранньозалізного часу (І тис до н.е.), артефакти черняхівської культури (ІІІ-VI ст) та часів середньовіччя. Насиченість археологічного матеріалу на пам’ятці дуже велика. Під час експертизи 2008 року у шурфі археологи натрапили на добре збережені рештки давньоруського горну», – розповів Олег Осальчук.

Як відомо, згідно з чинним українським законодавством, перед будівництвом на території пам’ятки археології потрібно провести розкопки і лише після цього розпочинати будівельні роботи. А на прилеглій до пам’ятки ділянці інвестор повинен забезпечити археологічний нагляд. На жаль, через те, що роботи розпочали без археологів, частину пам’ятки пошкодили.

«Сподіваємось, що втрачено не багато, а найцікавіші відкриття попереду», – прокоментував Олег Осаульчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *