ОСТАННІ НОВИНИ

Конвертація валютних кредитів зруйнує фінансову систему - НБУ

|

Національний банк України рішуче наполягає на відхиленні проекту Закону України 1558-1 “Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті”.

Про це йдеться в заяві прес-служби Національного банку України, передає УП.

“Прийняття законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Адже їм пропонується зобов’язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн./дол. США). Під загрозу буде поставлено не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян”, – зазначає НБУ.

У повідомленні говориться, що якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн./дол. США, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд. гривень.

Як наголошується в заяві, реалізація законопроекту призведе до того, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, у тому числі державою через рефінансування, – а це додаткове суттєве навантаження на державний бюджет.

У повідомленні говориться, що такі нововведення можуть призвести до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб збільшить витрати.

Крім того, як підкреслюють в НБУ, передбачені законопроектом заходи істотно порушують баланс прав сторін кредитного договору – кредиторів і позичальників у бік споживача, покладаючи всю тяжкість збитків виключно на банківську систему.

Як відомо, Верховна Рада 229 голосами схвалила в остаточному третьому читанні законопроект №1558-1 про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті за курсом на момент їх отримання.

Перший заступник голови парламентської фракції “Блок Петра Порошенка” Ігор Кононенко вважає, що президент цей закон не підпише.

У свою чергу нардеп від Юрій БПП Луценко назвав закон про реструктуризацію валютних кредитів катастрофою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *