ОСТАННІ НОВИНИ

Закон про місцеві вибори хочуть свідомо «завалити»

|

урни

Прийнятий Верховною Радою України за основу законопроект №2831-3 про місцеві вибори ще 18 червня 2015 року має усі шанси не пройти парламентське горнило через величезну кількість поправок, внесених до нього. Відповідно – і не бути прийнятим. Такий висновок можна зробити з огляду на спроби окремих політичних сил затягнути процес та зробити усе для того, щоби місцеві вибори відбулися за старим законом, прийнятим ще з благословення Януковича.

Адже зміни до виборчого законодавства можна вносити не пізніше, ніж за 90 днів до проведення виборів. Тобто з 1 серпня 2015 року виборчі правила повинні бути встановлені. Діюче пленарне засідання завершується завтра, 3 липня. Наступне триватиме з 13 по 17 липня. Тобто часу – обмаль.

А до законопроекту №2831-3 про місцеві вибори внесено 1751 (!!!) поправка, кожну з якої необхідно виносити на окреме голосування. Не потрібно бути спеціалістом в галузі виборчого законодавства чи регламентних норм Верховної Ради, аби констатувати, що таку сила-силенну поправок до закону просто фізично неможливо буде розглянути.

Особливо слід зазначити той факт, що найбільше поправок до законопроекту внесла фракція міського голови Львова Андрія Садового «Самопоміч» – більше ніж 300. Більше того, В «Самопомочі» застерігають, що закон про місцеві вибори після «доопрацювання» може стати ще менш демократичним. «Прикриваючись війною, в і так недосконалий законопроект про місцеві вибори, хочуть внести додаткові зміни, які зокрема не дозволять активістам локальних рухів отримати владу в своїх містах», – виправдовується керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Дивує те, що пан Березюк немов не усвідомлює, що у випадку неприйняття нового закону про місцеві вибори, волевиявлення громадян на місцях 28 жовтня цього року відбудеться за старим законом, прийнятим ще під час президентства Януковича та його більшості у парламенті. Чи, можливо, він вважає, що закони, прийняті під Януковича та його банду клептоманів, були більш демократичними, аніж ті, що пропонуються після крові Небесної Сотні та десятків тисяч смертей на Донбасі?

Експерти переконані, що як «Самопомочі», так і її лідеру Андрієві Садовому новий закон про місцеві вибори просто невигідний, адже передбачає вибори міських голів великих міст у два тури. І через боязнь зазнати поразки в другому турі виборів мера чи то Львова, чи то Києва, пан Садовий та його фракція в парламенті свідомо «завалюють» нову редакцію закону про місцеві вибори.

Оскільки сьогодні ввечері парламентарі  планують перейти до розгляду в другому читанні законопроекту про місцеві вибори, Львівський портал поцікавився в законотворців, коли все ж буде ухвалено новий закон і чи взагалі буде ухвалений:

Олена Ледовських, народний депутат України, співавтор законопроекту про місцеві вибори:

ледовских

«Законопроект внесений до порядку денного. Я думаю, що він буде проголосований ще сьогодні, тому, що його погодили між собою фракції коаліції, крім фракції «Самопомочі». «Самопоміч» намагалася внести деякі позиції законопроекту до експертної групи, але тоді в нас порушиться вся система цього законопроекту. І тому, деякі пропозиції «Самопомочі» ні робоча група, ні комітет, ні підкомітет не могли погодити, бо «Самопоміч» сказала на засіданні комітету, що вона цей законопроект підтримувати не буде.

Взагалі більше півтори тисячі було правок. Робоча група розглядала ці правки. Я не приймала участь. Розумієте, є одна форма організації процесу, а є інша. Взагалі, я готова підтримати будь-які демократичні норми, які мають бути закладені у виборче законодавство нашої країни. Особливо, законодавство, що стосується місцевих виборів, тому це сьогодні основа того, що в нас далі буде відбуватися в країні. Я вважаю, що цей законопроект, яким ми маємо сьогодні проголосувати, він такий перехідний в нашому політикумі, тому він не може бути ідеальний, в нас сьогодні не вирівняна вся система взагалі. Тому, ми мусимо на цей перехідний період провести ці місцеві вибори.

Проводити вибори на підставі старого закону – це неможливо, я пам’ятаю, як було в 2010 році і згадувати цей процес дуже важко.

Деякі позиції щодо законопроекту, які ми розглядали і на підкомітеті і на комітеті, їх прідтримали і Блок Петра Порошенка і Народний Фронт  і Батьківщина, яка вносила деякі пропозиції , ми знайшли компромісне рішення, вони в деяких моментах були слушні , тому ми їх погодили. І я маю надію, що ми таки проголосуємо»

Ігор Васюник, народний депутат України:

васюник

 

«Новий закон про місцеві вибори однозначно повинен бути ухвалений. Це вимога громадськості. Минулого пленарного тижня з п’яти запропонованих законопроектів ми вибрали один, який розглядатимемо в другому читанні з поправками. Звісно, жоден закон не є досконалий, його потрібно доопрацьовувати. Проте дивує така кількість внесених поправок – понад 1750. Їх всіх повинен встигнути розглянути головний Комітет і вирішити, які враховуються, а які ні. За регламентом при розгляді законопроекту у сесійній залі автори поправок мають право ще раз виносити на переголосування як затверджені, так і відхилені комітетом поправки. Враховуючи, що їх понад 1750, можна уявити скільки часу піде на розгляд законопроекту в другому читанні у сесійній залі. Так, зробити його максимально досконалим – це головне завдання, але в мене особисто складається враження, що таким чином розгляд проекту закону просто затягують або хочуть «провалити».

 

Ігор Попов, співавтор законопроекту:

Попов

«Закон про місцеві вибори може бути прийнятий сьогодні. Після тривалих консультацій колеги по коаліції вийшли на компроміс. Блоки лише на центральному рівні, ценз для участі партій 365 днів реєстрації ( осередків не стосується), резервоване місце для керівника парторганізації, процедура відкликання депутатів буде описана в окремому законі. В результаті маємо законопроект не ідеальний, але кращий за діючий, і реальний до прийняття. Вибір сьогодні стоятиме між діючим законом і компромісним. За діючий також є лобі, мери деяких великих міст, які бояться двох турів і хочуть зберегти кишенькову мажоритарку. Сподіваюсь, до часу голосування депутати не покинуть зал, очікуємо розгляд цього питання після 16.00».

 

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *