ОСТАННІ НОВИНИ

ЦВК попереджає про загрозу для місцевих виборів

|

Якщо Верховна Рада не зможе вчасно прийняти законодавство, яке є необхідним для організації виборів, це може поставити під загрозу не тільки проміжні вибори на 205-му округу, але й можливість проведення чергових місцевих виборів. На цьому наголошується у повідомленні ЦВК, яке було розповсюджене Секретаріатом комісії за підсумками її засідання у середу, пише Еспресо.TV.

«Така (існуюча. – Ред.) ситуація створює істотні ризики для проведення виборів та референдумів в Україні, у першу чергу проміжних виборів народного депутата України 26 липня 2015 року в одномандатному виборчому окрузі №205. Також неврегулювання цього питання може поставити під загрозу проведення чергових місцевих виборів», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, ЦВК звернулася до Верховної Ради з проханням невідкладно врегулювати правові аспекти щодо закупівель виборчими комісіями товарів, робіт і послуг для підготовки та проведення виборів і референдумів в Україні.

Комісія пояснює, що відповідно до чинних правил, закупівлі товарів, робіт і послуг за рахунок державних коштів для підготовки та проведення виборів і референдумів в Україні повинні здійснюватися із застосуванням довготривалих процедур. Їх дотримання є неможливим в умовах швидкоплинних виборчих та референдумних процесів.

«За існуючих правил, для закупівлі послуг з виготовлення виборчих бюлетенів, надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації на регіональних теле- та радіоканалах кандидатам у народні депутати України, зареєстрованим в ОВО №205, виборчим комісіям потрібно буде не менше 45 днів. При цьому виборчим законом для виготовлення виборчих бюлетенів Центральній виборчій комісії відведено лише 17 днів», – повідомляє Секретаріат ЦВК.

Комісія нагадує, що у Верховній Раді України 9 червня 2015 року було зареєстровано законопроект № 2052а, який, серед іншого, також містить норми, спрямовані на врегулювання вказаних проблемних питань. Проте зазначений законопроект 30 червня 2015 року Верховною Радою України прийнятий не був.

Фото: brovary.pravo-znaty.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *