ОСТАННІ НОВИНИ

Сигарети в Україні змінять дизайн

|

sigareti

Сьогодні, 1 липня, народні депутати та експерти представили законопроект № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Про це Львівському порталу прес-центр громадської організації “Життя”

Цей законопроект пропонує запровадити нові вимоги до регулювання інгредієнтів та смакових добавок, маркування тютюнових виробів та повної заборони реклами тютюнових виробів у мережі Інтернет. Такі заходи дозволять підтримати тенденцію зменшення поширеності куріння в Україні, зокрема серед молоді. Концепцію законопроекту попередньо обговорили та представили експертному середовищу ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» (РПР), експертам з розробки плану впровадження заходів громадського здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та департаменту МОЗ з громадського здоров’я.

Найбільш помітною новацією буде зміна зовнішнього виду пачок сигарет: площа медичних попереджень збільшиться з 50% до 65%, а малюнки будуть розташовані у верхній половині пачки з обох боків. Графічні малюнки-попередження будуть затверджуватися виключно Міністерством охорони здоров’я, а не Кабінетом міністрів України, як це відбувалося у 2009-2012 роках, коли запроваджувалися перші попередження.

сигарети

Крім того, законопроект передбачає заборону використання смакових добавок до тютюнових виробів. Такі популярні інгредієнти, як: цукор, ментол, кориця, ваніль, какао, шоколад додаються до тютюнових виробів, щоб зробити їх приємнішими на смак та привабливішими для молоді. Також вони створюють ілюзію користі для здоров’я, оскільки нібито нейтралізують негативну дію куріння. Однак за цим кприховуються додаткові фактори ризику для здоров’я людей.

Документом також передбачаються зміни до Закону України «Про рекламу», зокрема пропонується повністю заборонити рекламу тютюнових виробів у мережі Інтернет. Наразі така реклама можлива за умови підтвердження віку користувача Інтернету, але цей процес достатньо формальний та потребує тільки одного додаткового кліку.

Ініціаторами законопроекту є народні депутати Богомолець О. В., Гопко Г. М., Мусій О. С., Унгурян П. Я., Корчинська О. А, Луценко І. В., і експерти Центру контролю над тютюном та Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».

Листи до Комітету ВР з питань охорони здоров’я на підтримку законопроекту №2820 надіслали Всесвітня організація охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я України, Smoke Free Partnership (коаліція понад 25 європейських організацій).

Фото: firstsocial.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *