ОСТАННІ НОВИНИ

У Рава-Руській відкрили меморіал жертвам Голокосту

|

У прикордонному з Польщею містечку Рава-Руська сьогодні, 29 червня, відкрили меморіал жертвам Голокосту, повідомляє Радіо Свобода.

рава

У спільній могилі поховані понад 3 тисячі євреїв, які загинули у роки Другої світової війни під час німецької окупації.

На місце, неподалік старого єврейського цвинтаря, з весни 1942 року звозили тіла євреїв, які померли від голоду, важкої праці у ґетто і тіла євреїв, яких вбивали на місці при свіжовикопаних могилах. Більшість з євреїв були мешканцями Рава-Руської, проте сюди також привозили і розстрілювали тих євреїв, які втікали з потягів, що везли їх у табір смерті у Белжець (нині територія Польщі).

«Їх було знищено лише тому, що вони народились євреями. Цей меморіал дуже важливий для людства, оскільки людство повинне зрозуміти, що ненависть немає фокусованої направленості, а ненависть спотворює цілий світ. А милосердя до тих, хто загинув у жорстокий спосіб, – це милосердя до всього світу», – наголосив Радіо Свобода Мейлах Шейхат, директор Центру «Єврейське відродження».

У Рава-Руській нацисти, за даними дослідників, вбили близько 17 тисяч євреїв, не лише мешканців міста, але й навколишніх сіл і містечок. Центр Рава-Руської німецькі окупанти перетворили у ґетто у листопаді 1941 року. Наймасовіше вбивства відбулися у грудні 1942 року, коли почали ліквідовувати ґетто.

На Львівщині близько 4 тисяч місць, які стали спільними могилами для євреїв у роки німецької окупації.

«Важко сказати, яке з місць для нас є важливішим. Тут поховані наші брати і сестри, кров і плоть наші. Є місця, як у Рава-Руській, які дуже енергетично сильно заряджені. Але скрізь, де поховані наші брати і сестри, для нас важливі місця», – зауважив Джо Шік, представник Комітету збереження єврейських цвинтарів у Європі.

Меморіал загиблим євреям у Рава-Руській будували останні 3 роки за гроші німецького уряду. Із плит, які збереглись на старому цвинтарі, звели стіну пам’яті.

У відкритті меморіалу взяли участь представники української влади, єврейських організацій, посол Німеччини в Україні, а також приїхали ті, чиї рідні загинули у Рава-Руській.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *