ОСТАННІ НОВИНИ

Відсутність реєстрації – не проблема отримати пільги на компослуги для учасників АТО, – юрист

|

Відділи соціального захисту не мають права відмовити учаснику АТО або членам його сім’ї у пільзі на житлово-комунальні послуги, навіть якщо військовослужбовець не має офіційної реєстрації. Про це сьогодні повідомила юрист центру правового захисту учасників АТО Мирослава Дмитришин, передає кореспондент Львівського порталу.

88

Пан Андрій, син якого є учасником АТО, скаржиться, що чиновники йому відмовили у пільзі на комунальні послуги, бо його син, який має право на знижку, офіційно у помешканні не зареєстрований, хоча й проживає разом з батьком.

«У відділі соціального захисту чоловіку сказали, що син не зареєстрований , значить пільга не передбачена. Але насправді працівники відділу мали б пояснити батькові, що він має подати документ, який підтверджує проживання сина у його квартирі, акт фактичного проживання без реєстрації. У таких випадках ми допомагаємо подати документи у відділ соцзахисту, аби там змогли призначати пільгу», – пояснює юрист центру правового захисту учасників АТО Мирослава Дмитришин.

Окрім того учасники АТО скаржаться, що не можуть звільнитися з військової служби, маючи на це законні підстави. Військові частини не приймають рапорти, а у відповідь пишуть «відхилено». Учасників АТО обурює те, що їм навіть  не пояснюють причин відмови.

Саме такі звернення  за останній місяць найчастіше надходять  в центр правового захисту учасників АТО. Пан Михайло звернувся до юристів з проханням допомогти племіннику. 18-річний хлопець відбував службу за контрактом. В зону АТО поїхав добровільно, аби туди потрапити  писав керівництву кілька рапортів. Його ініціативу сприйняли схвально. Однак після кількох місяців перебування в зоні бойових дій,  в юнака тяжко захворіла мати. Відтак хлопець написав рапорт на звільнення, контракт не виключає цього при наявності законної підстави.

«Моя сестра тяжко хвора, а племінника не хочуть звільняти. Навіть  більше – відповідні рапорти не реєструють, нам порадили надіслати поштою, ми так зробили, однак ті листи ніхто з пошти не забирає. Вони навмисне їх ігнорують, вони мали б офіційно пояснити чому його не звільняють, а вони просто не йдуть на контакт. Хоча контракт має пункт, в якому йдеться про звільнення зі служби, якщо є вагома підстава. Хвороба матері – це що не причина?», – обурюється дядько військовослужбовця пан Михайло.

За її словами менше ніж за рік роботи центру юристи опрацювали майже тисячу звернень. Здебільшого люди звертаються з проблемами  виділення земельної  ділянки, звільнення з військової служби. «Іноді військовим достатньо консультації або роз’яснення, аби вирішити ту чи іншу  проблему, у складніших випадках ми скеровуємо запити у військові частини, при потребі – в суд. Коли у військових частинах  бачать, що учасникам АТО допомагають адвокати, народні депутати,   тоді  вони реагують значно оперативніше», – розповідає Мирослава Дмитришин.

Центр правового захисту учасників АТО створено за ініціативи народного депутата Ігоря Васюника. На основі звернень військовослужбовців та їхніх рідних він разом з юристами ініціює зміни до законодавства. Один з законопроектів  дозволить  бійцям  мати  право на звільнення від податку з доходів від фізичних осіб.

«Право на податкову соціальну пільгу в тому ж підвищеному розмірі, що мають учасники бойових дій на територій інших держав сучасні Герої України –воїни, що брали участь в АТО, на сьогодні позбавлені. Ми хочемо змінити це», – зазначив Ігор Васюник.

Нагадаємо, зміни до Податкового Кодексу та Закону «Про зайнятість населення», які ініціює нардеп,  передбачатимуть надання права на податкову соціальну пільгу в підвищеному розмірі учасникам бойових дій, які брали участь у проведенні АТО, та надання додаткових гарантій у працевлаштуванні громадянам, які брали участь в проведенні АТО, отримали статус учасника бойових дій та були звільненні з військової служби.

Тел. Центру правового захисту учасників АТО: 0683847640,  0993697118

Дні та години для консультацій: Пн.- Пт. –  з 12:00 по 17:00

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *