ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові сподіваються, що новий закон про місцеві вибори «провалять»

|

1416927775_vybory

Законопроект № 2831-3 «Про місцеві вибори», прийнятий Верховною Радою за основу, безжально розкритикували у Львові. Зокрема, негативну оцінку можливій зміні виборчого законодавства за чотири місяці до процесу волевиявлення, дала Львівська обласна організація «Комітету виборців України», повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Соломія Саврук вважає, що найбільшою проблемою, яка може виникнути, у зв’язку з прийняттям нового закону, стане нерепрезентативність окремих округів. За її словами, можливі ситуації, коли кандидат, що набрав найбільше голосів в окрузі, не потрапляє до відповідної ради, бо партія, що висунула його кандидатом, не подолала 5 % бар’єр. «У той час переможцем в окрузі може стати той, хто посів 2 чи 3-тє місце, або взагалі округ може залишитись без представництва. Це, як на мене, один з найбільших недоліків проекту закону. Він призводить до ігнорування інтересів виборця та ставить в пріоритет інтереси великих партій», – вважає С.Саврук.

Ще один негатив закону, на думку представниці КВУ, полягає у неможливості самовисування при балотуванні в депутати обласних рад та міських рад великих міст. «Як на мене, це закриває двері перед новими обличчями в політиці. Також високий прохідний бар’єр (5% для партій і 7% для блоків – ред.) ставить перешкоди для потрапляння в ради нових партій», – наголошує експерт.

Крім того, на думку С.Саврук, злукавили нардепи і щодо поняття «відкриті списки», підсунувши суспільству «приховану мажоритарну систему». «Присутня підміна понять, адже нема обіцяних відкритих списків у класичному вигляді, є альтернатива у вигляді двох кандидатів від партії.  Проте така модель є прихованою мажоритарною системою, тут пропонують територіальний список, але з територіальними округами, які  по суті є мажоритарними», – каже С.Саврук.

Одним з небагатьох плюсів закону експерт називає двотурові вибори міських голів у великих містах та зменшення кількісного складу обласних та міських рад. Наприклад, у Львівській міській раді, згідно з законом, буде не 90, а 52 депутати, а до Львівської обласної ради обиратимуть не 116, а 80 осіб.

Утім, на думку експерта, зважаючи на велику кількість зауважень до законопроекту, брак часу до підготовки виборів (місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня – ред.) існує великий ризик того, що в цілому законопроект прийнятий не буде.

«Чим пізніше буде прийнятий цей закон, тим більше від ускладнить процес організації самих виборів», – вважає С.Саврук.

А експерт з виборчого законодавства Системи он-лайн навчання членів виборчих комісій Андрій Дуткевич взагалі сподівається, що закон в цілому таки не приймуть. «Дуже багато в ньому системних прогалин. Тому прогнозую, що, скоріш за все, цей закон в другому читанні прийнятий не буде. Швидше за все матимемо стару виборчу систему», – заявив він.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *