ОСТАННІ НОВИНИ

На Личаківському кладовищі відкрили відреставровану каплицю родини Бачевських

|

бачевський 2 лмр
Сьогодні на Личаківському кладовищі у Львові відбулось відкриття відреставрованої каплиці родини Бачевських. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Серед запрошених на відкриття осіб – представники Центру досліджень Східної Європи, Львівської міської ради, історики з ЛНУ ім.І.Франка, представники Ресторації Бачевських та Кумпель Груп, представники компанії Global Spirits та Клубу галицької кухні.

Як зазначив під час повторного відкриття свіжо відреставрованої каплиці історик Ігор Лильо, родина Бачевських – одна з найбільш заслужених у Львові. Вона зробила колосальний внесок в історію цього міста.

бачевський 3 лмр«Для мене особисто рівень кожної цивілізації визначається трьома речима: стан доріг, стан кладовищ та стан громадських вбиралень. Стан доріг говорить про те, наскільки країна має перспективу у своєму розвитку, стан громадських вбиралень – як ми ставимось самі до себе, стан кладовищ – як ми ставимось до своїх предків. А як ми ставимось до своєї історії, до свого минулого, так і діти будуть ставитись до пам’яті про нас та приходитимуть на наші могили. Тому Личаків за останні роки зробив просто колосальний поступ. Особливо приємним є те, що українські компанії та меценати сьогодні відкрили тут каплицю сім’ї з єврейським походженням, яка свого часу прийняла хрещення та зробила славу Львову на величезному рівні. Це єдина каплиця, яку видно з Високого Замку. Це каплиця, яка зустрічає та проводжає всіх тих, хто приходить на Личаківське кладовище. Тому те, що сьогодні вдалося це зробити, дуже важливо для міста», – зазначив Ігор Лильо.

Горілка Бачевських, за його словами, – це горілка, яка постачалась до двору Франца-Йосифа, та яка взяла золоту медаль на Лондонській промисловій виставці. «Я не знаю іншої марки у Львові, яка б досягла такого світового визнання, як Бачевські, – додає історик. – Це чи не найстаріша фабрика у Східній Європі, яка діяла тут з 1782 року. Цьогоріч Бачевські повернулися до Львова, а 7 квітня тут було відкрито ресторан Бачевських – у 70-80 м від будинку, в якому колись жила родина».

За історією, доля Бачевських склалась дуже трагічно. У 1939 році Фабрика була розбита та розграбована. Родина фактично припинила своє існування у Львові. Майже всі представники по чоловічій лінії були знищені російсько-радянською владою. Залишки родини змогли відродити виробництво свого бренду спочатку в Австрії, а зараз успішно працюють і на американському ринку. Каплиця ж упродовж багатьох років стояла в занедбаному стані. І лише сьогодні вдалось їй заново відкрити.

бачевський лмрЗгодом урочистості з нагоди відкриття каплички будуть продовжені у оранжереї Ресторації Бачевських. У програмі передбачена презентація книги про історію родини Бачевських, показ короткометражного фільму «Остання пляшка» (про людину, яка зберегла останню пляшку Бачевських, виготовлену у Львові) та виступ піаніста.

Фото: Мар’яна Щепанська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *