ОСТАННІ НОВИНИ

Українців просять завчасно готувати документи для закордонних поїздок

|

Львівський прикордонний загін просить громадян ретельно та заздалегідь готуватися до перетину кордону, в тому числі й до поїздок до АР Крим.

З початком літнього туристичного сезону кількість громадян, які прямують через державний кордон на відпочинок значно збільшується. Проте, як показує практика, в цей період також зростає кількість громадян, яким відмовляють у виїзді з України. Найчастіше відмовляють через відсутність доручень батьків та недійсні документи для закордонних поїздок. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівського прикордонного загону ДПС України.

Для громадян України проходження прикордонного контролю відбуватиметься за умови пред’явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України «Про громадянство України» або статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, тимчасове посвідчення громадянина України, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, проїзний документ дитини).

Нагадуємо, що неповнолітні громадяни України можуть виїжджати за межі України за наявності паспорта, проїзного документа дитини або якщо вони вписані у закордонний паспорт одного з батьків.

Крім того, відповідно до правил перетинання державного кордону виїзд неповнолітніх громадян України здійснюється за нотаріально посвідченою згодою батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, а також у ряді випадків без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків.

Особливу увагу необхідно звернути на поїздки до тимчасово окупованої території АР Крим. 4 червня цього року постановою Кабінету Міністрів України № 367 було затверджено Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї. Даним Порядком визначено особливості перетинання адміністративного кордону тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Зокрема він визначає перелік контрольних пунктів в’їзду – виїзду, а також особливості проходження прикордонного контролю при в’їзді на тимчасово окуповану територію та виїзді з неї.

 

 

 

Так, для громадян України проходження прикордонного контролю відбуватиметься за умови пред’явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України «Про громадянство України» або статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, тимчасове посвідчення громадянина України, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, проїзний документ дитини).

Відносно громадян України, що не досягли 16-річного віку діятиме порядок, передбачений Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57. Саме тому для подорожі дітям необхідно мати проїзний документ дитини або паспорт громадянина України.

Наголошуємо, що свідоцтво про народження не дає права на перетин державного кордону (крім кордону з РФ) та адміністративної межі з АР Крим.

Державна прикордонна служба України ще раз звертається до громадян завчасно готувати документи для запланованих поїздок. Необхідно консультуватися щодо оформлення документів для перетину кордону в туристичних фірмах, які надають відповідні послуги.

Детальну інформацію із зазначених питань можна отримати на офіційному веб-сайті Держприкордонслужби України (dpsu.gov.ua) або за телефоном служби «Довіра» (044) 527-63-63.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *