ОСТАННІ НОВИНИ

Учасники АТО отримають податкові пільги та сприяння при працевлаштуванні

|

Учасники АТО повинні отримати право на соціальні податкові пільги, а також  додаткові гарантії у сприянні працевлаштування після повернення з зони проведення антитерористичної операції. З такими ініціативами на законодавчому рівні виступив народний депутат України, львів’янин Ігор Васюник. Відповідні законопроекти уже зареєстровані у парламенті, інформує Львівському порталу прес-служба нардепа.

Мова йде про внесення змін до Податкового Кодексу України (пункту 169.1 статті 169) та Закону України «Про зайнятість населення» (щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій).

«Чинне законодавство передбачає, що учасники бойових дій під час Другої світової війни мають підвищені розміри податкових пільг. Але ж це несправедливо, що подібної пільги позбавлені сучасні герої України – ті воїни, що брали участь у проведенні антитерористичної операції. Захисники України, які захищають наше з Вами мирне життя та територіальну цілісність України на Донбасі, повинні мати такі ж пільги», – переконаний Ігор Васюник.

Також нардеп констатує, що сьогодні виникла надзвичайна проблема із зайнятістю громадян, які брали участь в проведенні антитерористичної операції, отримали статус учасника бойових дій та були звільненні з військової служби.

«Рівень безробіття в державі досить високий і більшість з учасників бойових дій не можуть працевлаштуватись. Водночас, почастішали повідомлення про те, що колишні військовослужбовці вступають у лави злочинних угруповань,  які готові платити великі гроші за досвід, здобутий військовими в зоні антитерористичної операції. Це може призвести до погіршення криміногенної ситуації в державі. В ситуації, що склалася, обов’язком  держави є  створення всіх  умов для працевлаштування учасників бойових дій та надання їм можливостей забезпечити себе та свою сім’ю», – підкреслює Ігор Васюник.

Таким чином, зміни до Податкового Кодексу та Закону «Про зайнятість населення» передбачатимуть надання права на податкову соціальну пільгу в підвищеному розмірі учасникам бойових дій, які брали участь у проведенні АТО, та надання додаткових гарантій у працевлаштуванні громадянам, які брали участь в проведенні антитерористичної операції, отримали статус учасника бойових дій та були звільненні з військової служби.

«Ми зобов’язані дбати про права наших захисників не лише на фронті, а й тих, хто демобілізований та повернувся додому. Адже у більшості з них є сім’ї, дружини, діти. І ми не можемо кинути їх напризволяще, а дати додатковий стимул для адаптації у мирному житті», – говорить парламентар.

За його словами, подібні законодавчі ініціативи виникли не на порожньому місці. Вони є наслідком роботи Центру правового захисту учасників АТО, який з ініціативи та за підтримки Ігоря Васюника працює у Львові уже більше року.

«Саме юристи Центру за результатами звернень учасників АТО та їхніх рідних напрацювали юридичну сторону пропонованих законодавчих ініціатив. Адже кому краще знати про проблеми та потреби демобілізованих та членів їх родин, як не спеціалістам, які щодня з ними спілкуються», – резюмує Ігор Васюник та висловлює сподівання, що законопроекти отримають серйозну підтримку серед депутатського корпусу Верховної Ради.

Нагадаємо, що Центр правового захисту учасників АТО діє у Львові з вересня 2014 року за ініціативи народного депутата України Ігоря Васюника. За півроку роботи юристи та волонтери Центру надали кваліфіковані юридичні консультації понад 800 військовим, які перебували чи перебувають в зоні АТО, а також членам їхніх родин. Окрім того, юристи Центру розробили книжечку-довідник для військових з інформацією про їхні права та обов’язки. Понад 5 тис. друкованих довідників роздали військовим, їхнім рідним, а також через волонтерів передали бійцям на передову. Бажаючим електронний варіант довідника надсилають на електронні пошти.

Адреса Центру «Правовий захист учасників АТО»:

м. Львів, вул. Листопадового чину, 14

Телефон гарячої лінії з правових консультацій:

Тел.: 0683847640,  0993697118

Пн..-Пт. – з 12:00 до 17:00

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *