ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати від сьогодні повинні голосувати особисто

|

кнопкодави

Сьогодні, 17 червня, Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування № 1895. За відповідне рішення проголосувало 258 депутатів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі громадського руху «Народний контроль».

За словами народного депутата України з  фракції «Блок Петра Порошенка», лідера громадського руху «Народний контроль» Дмитра Добродомова, в Парламенті вже давно намагаються запровадити особисте голосування депутата, але наразі всі спроби це зробити були безрезультативними.

«Дискусія про персональне голосування депутатів в парламенті має довгу історію. З одного боку, усі депутати обізнані з конституційним положенням про те, що голосувати вони повинні особисто. З іншого – до останнього часу у Верховній Раді нікого не дивувало, коли один депутат протягом десяти секунд, відведених для голосування, встигав натиснути три, п’ять, а то й сім кнопок замість своїх відсутніх колег. Прикро, що сьогодні кнопкодавлять навіть ті депутати, які відстоювали ідеали майдану. Адже серед лідерів неособистого голосування на першому місці є фракція «Народний фронт». Настав час зламати таке ганебне явище як кнопкодавство, щоб кожен депутат осо­бисто виконував свої обов’язки», – сказав депутат.

Дмитро Добродомов також зазначив, щоб особисте голосування проходило ефективно, в Регламенті ВР мають бути передбачені стягнення безпосередньо проти депутата, який голосує не особисто.

«Ці стягнення повинні стосуватися як того парламентаря, який незаконно делегував свої повноваження, так і того, хто здійснив голосування за колегу. Покарання має бути реальним, а не ефемерним, як позбавлення зарплатні за прогули, яке колись впроваджувала Рада минулих скликань», – наголошує Дмитро Добродомов.

Депутат розповів, про норми, які передбачають накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування.

«Законопроектом передбачається накладення стягнення на народного депутата України, що порушив вимогу щодо особистого голосування. Зокрема, негайне залишення порушником зали засідань, позбавлення народного депутата права брати участь у десяти пленарних засіданнях Верховної Ради, а за кожне повторне протягом поточного скликання порушення вимоги щодо особистого голосування – у двадцяти пленарних засіданнях, також забороняється народному депутату–порушнику займати посади голови, першого заступника, заступника, секретаря комітету Верховної Ради до кінця поточного скликання Верховної Ради», – повідомив Добродомов.

Дмитро Добродомов також зазначив, що законопроектом пропонується оприлюднювати рішення про накладення стягнення на народного депутата та здійснення ним фальсифікації результату голосування на офіційному веб-сайті Верховної Ради.

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *