ОСТАННІ НОВИНИ

Для Кіровограда шукають нову назву

|

vtfn6cpDZD0

Завтра, 11 червня, у Кіровоградській міській раді відбудеться наукова конференція, на якій обговорюватимуть перспективи перейменування обласного центру. Про це Львівському порталу повідомила прес-службаУкраїнського інституту національної пам’яті.

«Для того, щоб побудувати нове, ми маємо позбутися тоталітарного радянського минулого. Його символи та діячі мобілізують терористів та російських диверсантів підняти зброю проти Української держави. Тому сьогодні топоніміка перестала бути питанням лише гуманітарної політики – вона стала одним із інструментів національної безпеки», – вважає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Назва міста Кіровоград походить від псевдоніма секретаря Оргбюро ЦК ВКП(б) та члена Політбюро ЦК ВКП(б) Сергія Кірова (справжнє прізвище Костріков), який, до речі, ніколи не був у цьому місті. Так, у 1934 році тодішній Зінов’євськ унаслідок політичної кон’юнктури перейменували у Кірово. Через 5 років, при утворенні Кіровоградської області, до назви додали іменник – град.

Наукова конференція у Кіровограді працюватиме за трьома напрямками:

  1. Цивілізаційний вимір зміни топоніміки в Україні.
  2. Упорядкування топонімічного ландшафту в контексті процесів декомунізації.
  3. Історико-етнологічні, географічні й соціокультурні аспекти процесів перейменування.

Організаторами заходу виступили: Український інститут національної пам’яті, Інститут української археографії та джерелознавства, імені М. Грушевського НАН України, Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Кіровоградська міська рада, Громадська організація “Спільна дія”, Кіровоградське обласне товариство ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Нагадаємо, 21 травня вступили у дію декомунізаційні закони, проголосовані Верховною Радою України. Втілення їх у життя означає, що Україна нарешті безповоротно пориває з болючим радянським тоталітарним минулим. Мапа країни буде позбавлена тоталітарної символіки у назвах та пам’ятниках, а доступ до документів про репресії та злочини проти людства і людяності буде повністю відкрито.

На перейменування об’єктів топоніміки у громад є 6 місяців. Ще впродовж 3 місяців на пропозиції органів місцевого самоврядування Верховна Рада України затверджуватиме нові назви міст, селищ та сіл. Юридичні особи повинні змінити свої назви впродовж місяця — до 21 червня, ЗМІ — до 21 серпня. Знаки для товарів і послуг, які містять обмеження згідно закону, мають бути змінені до 21 листопада. Винятки для перейменування становлять назви, пов’язані із видатними радянськими діячами української науки та культури, а також із рухом опору та вигнанням нацистських окупантів з території України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *