ОСТАННІ НОВИНИ

Як вберегтися від нітратів?

|

нітрати

Ранні овочі накопичують багато нітратів. Крім цього, концентрація цих хімічних сполук в овочах, які вирощені в захищених ґрунтах (теплицях, парниках), більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або під відкритим небом. Галицький відділ Львівського міського управління ГУ Держсанепідслужби у Львівській області застерігає, що ранні овочі – це суміш нітратів та пестицидів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Саме овочі є основним джерелом поступлення нітратів в організм людини. Особливої актуальності це питання набуває з появою на наших ринках широкого асортименту привозних овочів, які вирощуються в теплицях та парниках і містять у собі значну кількість нітратів.

Регулярне поступлення підвищених доз нітратів з харчовими продуктами негативно впливає на організм людини. Зокрема, нітрати підвищують вміст метгемоглобіну в крові і викликають захворювання метгемоглобінемію. Крім цього, вони порушують вуглеводний обмін речовин і викликають інші патологічні зміни. Особливо чутливі до їх токсичної дії грудні діти та люди похилого віку.

Ознаки гострого отруєння нітратами:

Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість); загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка), запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах; задишка, порушення координації, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. В організмі виникає цілий ряд порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові — більше 2%, а це спричиняє кисневе голодування органів і тканин; можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовидільних шляхів; дистрофічні зміни в серцевому м`язі; захворювання і порушення функції нирок; порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо; нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість потрібно:

– кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15%. Петрушку, кріп, салату рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25-30%;

– у процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30-40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, морква, капуста – до 70%, буряк – до 40 %;

– при годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині;

– соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день ця сполука майже не визначається;

– аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля «хвостиків»;

– не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки.

– незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі,

– споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів;

– якщо у вас є можливість, використовуйте для пиття доочищену, бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання.

При покупці свіжих овочів та фруктів вимагайте у продавця документ про вміст нітратів в їх продукції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.