ОСТАННІ НОВИНИ

У Садового розповіли, як хочуть переробити площу Святого Юра

|

Сьогодні виконавчий комітет уповноважив департамент містобудування міськради видати містобудівні умови на реконструкцію та відновлення площі св. Юра. Наразі йдеться лише про пам’ятник та площу, а не про дорогу, оскільки для реалізації цієї частини проекту необхідними є погодження історико-містобудівних обґрунтувань Міністерством культури України і низкою інших установ. Про це на брифінгу журналістам розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, інформує кореспондент Львівського порталу.

ЮраЗа словами Ю. Чаплінського, сьогоднішнє рішення виконкому означає надання права встановлювати пам’ятник на місці, яке дещо зміщене з осі, запланованого попередньо розміщення пам’ятника, а також проводити благоустрій території. Що ж до дороги, то наразі потрібно погодити ще кілька документів.

«Зокрема, йдеться про погодження ІОМ в Києві, а також про те, що детальний план території, розроблений архітектором Криворучком, повинен пройти голосування депутатів на сесії та, в подальшому, подання на експертизу. Лише після цього, за всіма правилами, буде реалізовуватись частина проекту, пов’язана з реконструкцією дороги. Юридично ми прийшли до розмежування дороги і самого пам’ятника», – розповів Ю. Чаплінський.

Окрім того, зараз є пропозиція розглянути варіант зміни транспортної схеми в контексті звуженої дороги з 4-смугової до 2-смугової. «Чому? Тому що 4-смугова вимагалась виключно для тролейбусів. І на сьогодні тривають розрахунки транспортників щодо того, чи це погіршить ситуацію, чи ні, маючи на гадці ідею влаштування на тому відрізку ділянки тролейбусів із застосуванням акумуляторів. Кожен тролейбус цей акумулятор має і в депо заїжджає без контактної лінії», – зазначає головний архітектор міста.

Щодо скверу, то тут головний архітектор відзначає, що будь-яка реконструкція передбачає втручання в зелень і зрізання дерев. «У цьому випадку, якщо схему буде прийнято, то це означає, що ми повинні зрізати 45 дерев, з яких половина – біля 5-го корпусу політехніки і під стінами церкви. Це старі каштани, посаджені при радянській владі. У самому ж сквері необхідно буде зрізати 19 дерев з цих 45. Тобто вся конфігурація скверу зміниться. Але будь-який сквер потребує санації. Наразі ж роботи там зупинено повністю», – додав Ю. Чаплінський.

Також, за словами Чаплінського, поки що все ж є повна впевненість в тому, що пам’ятник таки поставлять до 29 липня – річниці з дня народження Митрополита Андрея.

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *