ОСТАННІ НОВИНИ

Як знайти роботу під час кризи. Поради експертів

|

30288-1u

Для високомотивованих шукачів роботи криза може стати стартовою точкою на шляху до нових досягнень. Варто лише пам’ятати, що процес пошуку роботи – це теж робота. Експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна радять поставитися до процесу пошуку роботи, як до чергового проекту. Тут важливо скласти план дій і чітко його дотримуватися.

Якщо ініціатором звільнення є саме ви, не поспішайте писати заяву. Експерти радять спочатку вивчити ситуацію на ринку та тверезо оцінити свої шанси на більш привабливу посаду.

Розміщуючи резюме на сайтах з пошуку роботи, змініть налаштування видимості. Інакше керівник може дізнатися про ваші наміри покинути компанію. Також домовляйтеся про проведення співбесіди у зручний для вас час – після роботи або в години обідньої перерви. Коли почнуть надходити конкретні пропозиції, буде легше прийняти рішення – звільнитися або залишитися.

Якщо ви вже втратили роботу, пошук має бути більш активним. Користуйтеся всіма можливими каналами комунікації: сайти з пошуку роботи, соціальні мережі, особисті ділові контакти тощо.

Скористайтеся інструментами нетворкінгу. Фахівці, які працюють у своїй галузі не перший рік, як правило, встигли створити мережу ділових контактів з клієнтами, партнерами та, можливо, навіть з конкурентами.

Постарайтеся зробити так, аби якомога більше людей дізналося про те, що вам потрібна робота. Ваші «друзі по цеху» можуть порекомендувати вас потенційному роботодавцю, відправити ваше резюме з особистим проханням розглянути або просто скинути посилання на відповідну вакансію. Крім цього, варто відредагувати свої сторінки в соціальних мережах. Видаліть всю інформацію, що дискредитує вас як професіонала і ділову людину.

Відвідайте професійні групи. Спілкуючись з колегами, ви зможете не тільки бути в курсі новин спільноти, але й заявити про свою готовність розглядати робочі пропозиції.

Стукайтеся в зачинені двері. Підшукуючи роботу, зверніть увагу на компанії, в яких на даний момент немає відкритих вакансій. Складіть список найбільш привабливих роботодавців і дійте. Ці зусилля можуть здатися невиправданими, але лише на перший погляд. У кризу роботодавці особливо зацікавлені в тому, щоб замінити малоефективних співробітників висококваліфікованими кадрами. У такому випадку компанія не публікує вакансії, щоб завчасно не «злякати претендента на виліт». Якщо зважитеся звернутися до потенційного роботодавця безпосередньо, підкоригуйте своє резюме під цінності корпоративної культури та обов’язково напишіть супровідний лист. У листі вкажіть, чому ви зацікавлені працювати саме в цій компанії і що можете запропонувати як професіонал.

Оцініть переваги фрілансу. Не бійтеся розглядати пропозиції про тимчасову роботу. Цей вид зайнятості має ряд переваг. По-перше, у вас буде джерело заробітку на час вимушеного безробіття. А це означає, що вам не доведеться погоджуватися на першу пропозицію, і ви зможете більш розбірливо шукати відповідну посаду. По-друге, у вас залишиться час на пошук. Крім цього, ви зможете оволодіти новими навичками, які обов’язково згадайте в резюме. Якщо зарекомендуєте себе як перспективний працівник, не виключено, що вас візьмуть на постійну роботу. Особливо цей варіант підходить для молодих фахівців без досвіду роботи. Працевлаштування «під проект» та програми стажувань є чудовою можливістю отримати цінний досвід і увійти до команди професіоналів.

Займіться самоосвітою. Наявністю вищої освіти сьогодні нікого не здивуєш. Дуже важливо підвищувати свою «вартість» на ринку праці. Час вимушеного безробіття можна витратити на отримання додаткових знань «папірців», які їх підтверджують. При цьому не обов’язково витрачати великі гроші. Сьогодні в Інтернеті можна знайти безліч безкоштовних онлайн-курсів, тренінгів, розмовних клубів. Підтягніть знання іноземної мови, покращіть навички роботи в нових комп’ютерних програмах, прочитайте професійну літературу.

Можливо, у вас з’явиться бажання опановувати суміжні професії. Працювали журналістом – вивчіть PR, були піарщиком – дізнайтеся більше про рекламу. У кризу саме час зробити те, на що ви раніше не наважувалися. Саме зараз є можливість отримати роботу, яка буде приносити не лише дохід, але й задоволення.

Розвивайте навички самопрезентації. Не буває другого першого враження. Зрозуміло, тривалий пошук роботи сильно стомлює, а кожна наступна відмова знижує самооцінку. Однак під час співбесіди рекрутер має бачити перед собою впевнену, орієнтовану на успіх людину. На допомогу прийдуть психологічні тренінги, задачки «для розуму» та складений перелік ваших реальних досягнень. Пам’ятайте, що крім вас на цю посаду претендує не один десяток людей, які можуть «взяти фортецю» не стільки професіоналізмом, скільки умінням

 

переконувати. Роботодавець не дізнається про вас кращі факти, поки ви самі про себе не розкажете.

Визначте цілі та правильно розставте пріоритети. Чим ясніше ви бачите мету, тим більше шансів на успіх. Не варто хапатися за будь-яку роботу і псувати професійну біографію, якщо ви не перебуваєте в скрутному фінансовому становищі. Визначте, якою повинна бути ваша робота, що для вас є пріоритетним, а де ви готові поступитися. Можливо, вам запропонують роботу з окладом нижче бажаного, проте ви зможете працювати над цікавими проектами, повністю реалізуючи свій творчий потенціал. А, займаючись тим, що до душі, з часом досягнете неймовірних висот.

Аби знайти роботу в кризу, слід бути на крок попереду від своїх конкурентів. Це стосується не лише професійних якостей, але й дій, які чинить людина. Проявіть ініціативу, і результатом ваших зусиль стане хороша робота.

Фото: www.volynnews.com

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *