ОСТАННІ НОВИНИ

Відзавтра почнуть карати телеканали, що й надалі популяризують загарбників

|

Закон “Про внесення змін до деяких законів щодо захисту інформаційного телерадіопростору України”, який, окрім іншого, передбачає введення санкцій для телерадіоорганізацій, які демонструють заборонені для показу в Україні російські фільми та серіали, набуває чинності 4 червня, передає Interfax .

Згідно із законом, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у разі виявлення порушень ліцензіатами фіксує відповідний факт і передає цю інформацію Державному агентству з питань кіно “для вжиття заходів, передбачених законодавством”. Раніше голова Нацради Юрій Артеменко повідомляв про те, що такі телерадіоорганізації штрафуватимуть.

Крім того, згідно із законом, розповсюдження заборонених фільмів може каратися штрафом у розмірі десяти мінімальних заробітних плат (на сьогодні понад 12 тис. грн – ІФ), якщо порушення здійснюється вперше, й у розмірі 50 мінімальних зарплат (понад 60 тис. грн – ІФ) за кожне подальше порушення закону.

У законі зазначено, що забороненими для розповсюдження в Україні визнаються фільми, які популяризують органи держави-агресора, створюють позитивний образ працівників держави-агресора та працівників радянських органів держбезпеки. Крім того, забороненими є ті фільми, в яких визнається правомірність окупації території України. При цьому в законі уточнюється, що забороняються всі фільми, в яких є пропаганда держорганів країни-агресора, створені після 1 серпня 1991 року, причому ця норма діє незалежно від країни походження кінопродукту. Закон також передбачає заборону для розповсюдження в Україні всіх фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора після 1 січня 2014 року. Держагентство з питань кіно таким фільмам прокатне посвідчення не видає.

Раніше член Нацради Владислав Севрюков повідомив, що регулятор ще до набуття чинності законом почав моніторити ефіри телеканалів на предмет дотримання законодавчих норм. Моніторинг виявив заборонену кіносеріальну продукцію у телеканалів “Інтер”, “Україна”, “НТН”, ICTV і “ТЕТ”. Регуляторний орган повідомив телеканалам про порушення і закликав привести свій контент у відповідність до норм чинного законодавства.

Як повідомлялося, 2 квітня президент Петро Порошенко підписав вищезгаданий закон.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *