ОСТАННІ НОВИНИ

Медики-волонтери презентували фільм для бійців про надання медичної допомоги на полі бою

|

47За ініціативи управління охорони здоров’я ЛМР та Громадської організації «ТАКТІКАЛ МЕДІКАЛ ХЕЛПЕРС», була втілена у життя ідея створення навчального фільму «Основи першої медичної допомоги на полі бою». Фільм складається з трьох частин: основи надання першої медичної допомоги в зоні безпосереднього вогневого контакту (так званій червоній зоні), на віддалі від бойових дій (жовтій зоні) та правила евакуації з поля бою і з військової техніки, яка була пошкодженою. У фільмі коротко викладено правила зупинки кровотечі, правила накладання джгута, допомога в жовтій зоні, огляд пораненого, зупинка кровотечі різними методами, користування кровоспинними середниками, допомога при пораненні в грудну клітку, відновлення прохідності дихальних шляхів тощо. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

ГО «Т-ХЕЛПЕРС» від липня 2014 року провела навчально-тренувальні заняття з тактичної медицини за програмою «Курс бійця-рятувальника» для понад 16 тис. військовослужбовців (3-го батальйону 80-ї ОАБ, 2-го, 3-го та 5-го батальйонів 24-ї бригади, 44-ї артилерійської бригади, Золочівської, Ужгородської та Дрогобицької в/ч, офіцерів Академії Сухопутних Військ, Прикордонної служби, Національної Гвардії, добровольчих батальйонів («Львів», «Айдар», «Правий сектор ДУК», добровольчий медичний загін «Гіппократ»), спецпризначенців МВС, ППС, СБУ та інших військових угрупувань.

«Наша співпраця з активними медиками розпочалася під час подій на Майдані в частині організації надання медичної допомоги майданівцям. В червні 2014 року виникла інша потреба: навчання мобілізованих до війська осіб навикам надання першої медичної допомоги. У зв’язку з цим, департамент гуманітарної політики і управління охорони здоров’я об’єднали активних лікарів. Згодом ця група організувалась в ГО «ТАКТІКАЛ МЕДІКАЛ ХЕЛПЕРС», яка впродовж багатьох місяців проводила тренінги на полігоні. Актуальність проведення тренінгів такого роду не зменшувалась, кількість охочих отримати відповідні навики постійно збільшувалась. Відтак, виникла нагальна потреба в постійному відновленні та закріпленні отриманих знань та навиків.

Тому за підтримки управління охорони здоров’я Львівської міської ради, знімальна група 24-каналу та громадська організація «ТАКТІКАЛ МЕДІКАЛ ХЕЛПЕРС» створили навчальний фільм «Основи першої медичної допомоги на полі бою». Фільм буде розповсюджуватися через соціальні мережі та на компакт-дисках. Тож бійці зможуть переглядати його», – розповідає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

З метою формування індивідуальних аптечок для військових, медики Львова зібрали і передали ГО «Т-ХЕЛПЕРС» 250 тис. грн.

«Всі дії і починання нашої команди знайшли підтримку і розуміння з боку влади міста. Був налагоджений оперативний обмін поточною інформацією з ЛМР, церковними фондами, що дало можливість спільно координувати дії і, відповідно, швидко, оперативно і злагоджено вирішувати проблеми. Досвід такої плідної співпраці та координації спільних дій при залученні органів місцевого управління є надзвичайно важливим і потрібним, бо робить діяльність волонтерської роботи прозорою, ширшою і стабільною, зі сталим результатом, а також підвищує її ефективність.

Це чудова нагода подякувати всім, хто в цей важкий та виснажливий рік не опустив руки, а був разом з нами, допомагав, підтримував з різних куточків світу. Дякуємо всім за те, що ми разом, що ми вистояли цей важкий рік, не зламалися, а, навпаки, загартувалися і стали сильнішими та мудрішими», – зазначила керівник ГО «ТАКТІКАЛ МЕДІКАЛ ХЕЛПЕРС», кандидат медичних наук, доцент кафедри сімейної медицини Наталія Іжицька.

Довідка

До червня 2014 року команда «ТАКТІКАЛ МЕДІКАЛ ХЕЛПЕРС» займалася наданням допомоги постраждалим на Майдані. З червня 2014 року медична служба змінила рід діяльності. Актуальним стало забезпечення військових медикаментами та навчання їх правильно надавати першу медичну та домедичну допомогу на полі бою.

ГО «Т-ХЕЛПЕРС» є організацією, до складу якої входять волонтери-медики і психологи, з них 22 інструктори з тактичної медицини. Члени організації проводять практичні тренінги з тактичної медицини для мобілізованих військовослужбовців ЗСУ, Національної Гвардії, Прикордонних військ, бійців добровольчих батальйонів та інших військових угрупувань. Вся робота ГО будується на волонтерських засадах.

Окрім того, група розвиває і інші напрямки діяльності, а саме: психологічний супровід військових до відправки в зону АТО (охоплено більше 1000 військовослужбовців); погодження участі потерпілих внаслідок бойових дій на реабілітацію; психологічна допомога військовим та їх сім`ям; проведення психологічної реабілітації за кордоном дітей прикордонників, що воюють в зоні АТО; тісна співпраця з гуманітарних питань з 11 неурядовими організаціями з Польщі, США, Австрії, Словаччини, релігійними громадами, волонтерськими організаціями та Благодійними Фондами в Україні, а також з вищими навчальними закладами Львова.

«ТАКТІКАЛ МЕДІКАЛ ХЕЛПЕРС» підготувала і передала в зону АТО 6500 індивідуальних аптечок та забезпечила медичними тактичними наплічниками 25 медиків різних підрозділів, в тому числі і добровольчих батальйонів («Львів», «Айдар», «ОУН», «Правий сектор ДУК» спецпризначенці МВС, ППС та ін.), Нацгвардії, військових частин Самбора, Золочева, Дрогобича, 44-ї артилерійської бригади, 3 батальйону 80-ї ОАБ та 2 і 5 батальйонів 24-ї окремої Залізної механізованої бригади, а також передала медикаменти військово-польовому шпиталю та медикам сектору В, добровольчих батальйонів «Айдар», «Чернігів», «Січ», медикам 2 батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади, 8-го полку спецназу м. Хмельницький, 5-му батальйону 24-ї Залізної механізованої бригади, батальйону «Воля» та іншим. Львівському мобільному госпіталю № 66 передали укомплектований реанімобіль.

ГО регулярно займається медичним забезпеченням лікарень в зоні АТО (Щастя, Лисичанськ, Артемівськ, Красноармійськ). Окрім забезпечення військових, завдяки плідній співпраці з українською діаспорою, було передано у військовий госпіталь предмети догляду та гігієни, різноманітні катетери, спеціальні зонди для харчування та рідке ентеральне харчування для важкопоранених, які знаходяться в реанімаційному відділенні Львівського військового госпіталю 1120.

В березні 2015 року була підписана угода про співпрацю з Академією сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного на проведення навчань з тактичної медицини на період всіх етапів мобілізації та для курсантів Академії сухопутних військ. Заплановані навчання для мобілізованих першого етапу п’ятої хвилі мобілізації (близько 6 000 осіб). Члени команди «ТАКТІКАЛ МЕДІКАЛ ХЕЛПЕРС» неодноразово направлялись в зону АТО для проведення тренінгів з тактичної медицини і медичного забезпечення військовослужбовців.

Члени організації налагодили співпрацю та пройшли навчання в Мальтійській службі порятунку (Краків, Польща), тренінги з тактичної медицини за протоколами НАТО «Медсанбат» (США), «Захист Патріотів» (США), домовились про проходження навчань у Центрі військово-тактичної підготовки м. Лодзь та у Варшавській військово-медичній академії (Польща), співпрацюють за круглими столами з представниками Академії сухопутних військ США та Національного військового коледжу м. Вашингтон (США), військовим тактичним медиком з Ізраїлю Йосею Барацом, координатором міжнародних проектів МАШАВ в галузі медицини Міністерства закордонних справ Ізраїлю, начальником підрозділу медичної корпорації наукових розробок та досліджень Збройних сил держави Ізраїль, головним лікарем, командиром північного підрозділу Збройних сил держави Ізраїль при сприянні Еліава Бєлоцерковскі, Надзвичайного і Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *