Через конфлікт на Донбасі загинуло понад 6,4 тисяч осіб - ООН

|

234895

Понад 6,4 тисячі осіб загинули внаслідок конфлікту на сході України. Про це йдеться у  доповіді ООН з прав людини, оприлюдненій 1 червня, інформує Українська правда.

У доповіді зазначено, що певне зниження обстрілів та крихке перемир’я після мінських домовленостей у лютому 2015-го призвели до зниження втрат серед цивільного населення.

Попри це, як повідомив представник ООН з прав людини в Україні Іван Симонович, принаймні 6417 осіб загинули за період з початку конфлікту в середині квітня 2014 до 30 травня 2015 року.

За даними доповіді, за період до 15 травня задокументовано загибель щонайменше 6362 осіб.

“У  тому числі – щонайменше 626 жінок і дітей, ще 15 962 осіб були поранені”, – зазначив Симонович.

“Це приблизна оцінка, фактичні цифри можуть бути значно вищими”, – додав він.

Згідно з даними ООН, багато людей вважаються зниклими безвісти; продовжують знаходити тіла загиблих.

“Загалом від конфлікту постраждали 5 млн осіб, кількість внутрішньо переміщених осіб досягла 1,2 млн осіб”, – йдеться у звіті.

Як заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн, спостерігачі “зафіксували повідомлення про страти без належного суду озброєними групами та тривають перевірки схожих заяв щодо збройних сил України”.

“Якщо ця інформація підтвердиться, це представлятиме чіткі докази військових злочинів”, – додав Симонович.

У доповіді зазначено, що цивільні особи в районах, окупованих бойовиками, зіткнулися із “суттєвим порушенням їх прав”, включаючи вбивства, примусову працю, здирництво.

Зейд також згадав про “жахливі звіти про катування та жорстоке поводження із затриманими як зі сторони збройних груп, так і правоохоронних органів України”.

При цьому він закликав до виконання Мінських угод у повному обсязі.

У доповіді є опис серйозних порушень і зловживань правами людини, що продовжуються на сході України,  у т.ч. артилерійські обстріли, страти, довільні та незаконні затримання, катування, жорстоке поводження, торгівля людьми, брак можливостей для реалізації економічних і соціальних прав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *