ОСТАННІ НОВИНИ

Премію ім. Кривенка «За поступ у журналістиці» отримав воєнний кореспондент Левко Стек

|

stek_premija_11010210Дванадцяту премію імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці» отримав воєнний кореспондент «Радіо Свобода» Левко Стек, пише ZIK.

Вручення премії відбулося сьогодні, 29 травня, під час під час ІІІ Львівського медіафоруму.

Керівник Школи журналістики УКУ Ігор Балинський відкриваючи церемонію нагородження зазначив, що цього року визначення лауреатів премії позначене війною на Донбасі. «Для української журналістики ці події означали випробування на професійну відповідальність і особисту мужність», – сказав він.

Традиційне «слово про Сашка Кривенка» виголосив консультант із комунікації Євген Глібовицький. Він розповів про цінності, які сповідував Кривенко у своїй журналістській роботі.

Лекцію Свободи, яка також є вже традиційною при нагородженні премією «За поступ у журналістиці», виголосила українська письменниця, журналістка, дослідниця культурних процесів на Донбасі, викладачка Донецького національного університету Олена Стяжкіна. Поміж усього іншого, вона прославилася своєю громадянською позицією, коли заявила, що російська мова на Донбасі не потребує військового захисту.

Олена Стяжкіна зазначила, що цього дня хоче говорити про свободу від зла. «Хоч я сама не є вільною, бо не знаю, чи зможу забути і простити московський акцент цієї війни», – сказала вона.

«Свобода від зла в тому, щоб бути розумним, щоб не грати в чужі ігри, не піддаватися на маніпуляції», – наголосила вона. На думку Стяжкіної, «кремлівському іроду не перемогти в цій війні, так не перемогти, але він може посіяти на роки мінне поле». А уроки свободи від зла, за її словами, треба брати «у волонтерів і воїнів», а також у «патріотів на окупованих територіях».

«Вони не поїхали звідти, бо це наша, українська земля, – сказала Стяжкіна. – Вони там працюють з волонтерами, вони розмовляють з тими, хто отруєний російською пропагандою. Я хочу вибачитися перед ними… І такі люди доводять, що ця земля буде українською».

Слова Олени Стяжкіної учасники медіафоруму зустріли тривалими оплесками і вітали стоячи.

Отар Довженко, представляючи Левка Стека, зазначив, що той показав неабиякий особистий поступ у професійній діяльності і значно виріс за той час, поки висвітлював події на Донбасі.

Сам Левко Стек зазначив, що для нього це «премія на виріст» і що це «хороший поштовх ставати кращим».

«А з іншого боку, мені зараз важко радіти. Я для себе відкрив на Донбасі, що, виявляється, українським журналістам там не вірять і не тільки там. Дуже легко і зручно казати, що у всьому винна російська пропаганда, але я думаю, що це не так. Фейки, недостовірна інформація, прислуговування і потурання власникам ЗМІ – все це зробили не підступні кремлівські агенти. Все це наша робота», – заявив він і побажав усім присутнім важкої щоденної праці, в якій можна було би ставати кращими.

Як відомо, премія вручається з 2004 року у травні – до дня народження загиблого 9 квітня 2003 року Олександра Кривенка. Засновником премії є «Капітула Поступу», що складається з його друзів і колег.

У минулому премію отримували Олекса Шалайський, Сергій Рахманін, Володимир Ар’єв і Наталія Дмитрук, Сергій Лещенко, Вахтанг Кіпіані, Марчін Войцеховський, Олена Притула, Мустафа Найєм, Юлія Мостова та Костянтин Усов.

Одинадцятою лауреаткою премії стала Христина Бердинських, авторка проекту «Є люди – Maidaners», присвяченого портретам простих учасників Євромайдану.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *