ОСТАННІ НОВИНИ

Офісним співробітникам не вистачає коштів на відпочинок і розваги

|

Більшу частину зарплати офісні співробітники витрачають на харчування, погашення кредитів і на дітей. Значно менше коштів вони спрямовують на нематеріальні блага — відпочинок, розваги і заняття спортом. У ситуації вимушеної економії «білі комірці» відмовляються від делікатесів у їжі і спонтанних необов’язкових покупок. Такі дані були отримані Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна, передає кореспондент Львівського порталу.

Рівень і якість життя населення багато в чому визначається структурою витрат. Іншими словами, за тим, на що людина витрачає значну частину зарплати, а на чому їй доводиться економити, можна зробити висновок про добробут. Існує думка, що на їжу й товари першої необхідності представники середнього класу повинні витрачати не більше 20-30% від щомісячного доходу. Саме так відбувається в розвинутих країнах. За даними опитування hh.ua, в Україні понад половину офісних співробітників віддають на продукти харчування левову частку своєї зарплати. Кожен четвертий змушений витрачати значну частину заробітку на погашення кредитів, а кожен п’ятий — на дітей. Один із шести опитаних більшу частину зарплати спрямовує на придбання одягу. І практично кожен десятий допомагає матеріально родичам.

Суттєво менше коштів офісні співробітники відкладають на нематеріальні блага. Тільки 7% виділяють бюджет на відпочинок і розваги, і всього лише 3% можуть дозволити собі заняття спортом.

Представники різних поколінь по-різному розпоряджаються своїми доходами. Наприклад, серед молоді (до 30 років) більше тих, хто витрачає гроші на одяг, відпочинок і розваги, але менше тих, у кого заробіток іде на дітей і на виплату кредитів.

Варто зазначити, що кожен третій офісний співробітник уміє раціонально розподіляти фінанси і максимально задовольняти всі свої потреби. Проте понад третину регулярно опиняються у ситуації, коли гроші на життя закінчуються до отримання наступної зарплати. Коли грошей лишилося зовсім мало, а до зарплати ще далеко, «білі комірці» починають активно економити. Троє із п’яти відмовляються від делікатесів у їжі й спонтанних необов’язкових покупок. Понад половину обмежують себе в покупці одягу. Майже стільки ж скорочують витрати на дозвілля. Кожен другий відмовляється від придбання побутової техніки. А трохи менше половини намагаються економити комплексно, повністю переглядаючи витрати.

Поміж інших популярних способів економії троє із десяти віддають перевагу покупці уцінених товарів. Кожен четвертий-п’ятий респондент відмовляється від бізнес-ланчів, рідше користується особистим автомобілем і обходиться без послуг страхових агенцій. Цікаво, що в ситуації вимушеної економії лише двоє зі ста відключають телебачення та Інтернет. Проте є невеликий відсоток тих, хто взагалі себе не обмежує, а просто позичає у знайомих і колег.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у березні 2015 року. В опитуванні взяли участь 1157 респондентів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *