ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина та Німеччина домовилися про впорядкування військових поховань

|

Львівщина та Німеччина домовилися про впорядкування військових поховань загиблих в часи Першої та Другої Світових воєн. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛОДА.

За словами президента Німецької народної спілки догляду за військовими похованнями Маркуса Мекеля, під час війни в Україні загинули сотні тисяч німецьких солдат, а пошукові роботи та ексгумація останків тривають досі.

«У багатьох містах України під час війни загинули сотні тисяч німецьких солдат, і лише після 1990 року ми отримали можливість облаштувати колективні цвинтарі на території вашої країни, в тому числі і на Львівщині. Для всіх солдат, які загинули у Західній Україні, створили колективне кладовище в Потеличах, де поховано близько 14 тисяч німецьких солдат. Пошукові роботи та ексгумація останків тривають. Щороку ми встановлюємо близько 500 загиблих осіб», – зазначив Маркус Мекель.

Окрім того, він повідомив,  що німецький уряд продовжив роботу програми з дослідження імен військовополонених, в тому числі і українських, які загинули в таборах Німеччини.

«Це має бути співпраця на рівні Міністерства закордонних справ, уповноваженого уряду з питань культури, а наша організація буде координатором цієї роботи. Потрібно дати можливість родичам загиблих солдат дізнатися про їх долю та місце поховання. Уся інформація про встановлених осіб військових передається в ті країни, звідки вони походять», – говорить М. Мекель.

Водночас голова ЛОДА Олег Синютка, закликає налагодити тісну співпрацю задля нащадків і висновків для історії.

«Нам потрібно налагодити співпрацю і обмін такими даними, бо це важливо для нащадків тих, хто загинув в таборах. Це дасть можливість нашим людям отримати доступ до історії своїх родин. Про своїх громадян потрібно піклуватися, де б вони не були. Важливо, щоби ці могили нагадували живим людям про неприпустимість військових конфліктів» – підкреслив він.

Як відомо, німецька делегація під час свого візиту на Львівщину планує відвідати збірне німецьке кладовище в Потеличах Жовківського району та оглянути процес ексгумації останків німецьких солдат біля римо-католицької церкви в Буську.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *