ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'яни продовжують працювати над створенням Першої української DAISY-бібліотеки

|

Нещодавно група незрячих львів’ян повернулась з тривалої поїздки Україною, під час якої для публічних та наукових бібліотек Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Волині презентувалися майстер-класи зі створення літератури у форматі DAISY. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Національного університету “Львівська політехніка”.

За словами керівника Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребам Національного університету «Львівська політехніка» Оксани Потимко, DAISY- формат є альтернативою рельєфно-крапковій книзі, брак якої в Україні очевидний.

« Створити книгу в форматі DAISY може кожен бажаючий, потрібні лише певні навички та програми. Під час науково-практичних семінарів та майстер-класів львів’яни ділилися і знаннями, і програмним забезпеченням, а також презентували чимало інших унікальних розробок, які поки-що є лише на Львівщині», – розповіла О. Потимко.

Наприкінці травня цього року вже виготовлено понад 900 книг у форматі DAISY. Над їх створенням працюють інваліди по зору з різних куточків України, які минулого року навчалися у Швеції (Svefi Academy).

Паралельно група працює над вдосконаленням законодавчої бази, яка дозволятиме за прикладом країн Європи адаптовувати для незрячих користувачів кожну опубліковану в Україні книгу.

«Це надзвичайно гостре питання, якщо взяти до уваги, що жоден вищий навчальний заклад України не має підручників для незрячих студентів. Майже аналогічна ситуація спостерігається і в системі шкільної освіти, особливо якщо йдеться про підручники для сліпих дітей, які навчаються поза межами спеціальних шкіл-інтернатів», додала О.Потимко.

Глибоко  знаючи ситуацію із середини, незрячі львів’яни взялися підставити плече державі і розпочали власними силами створювати Першу українську дейзі-бібліотеку. Адже книга у форматі DAISY – це альтернатива брайлівському підручнику (яка водночас не виключає Брайль з користування): такі книги мають функцію навігації, внаслідок чого пошук будь-якого   потрібного розділу, параграфу, сторінки тощо в аудіокнизі здійснюється миттєво.

Нагадаємо, що над створенням Першої української дейзі-бібліотеки працюють спільно  Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребам Національного університету “Львівська політехніка” та Львівський обласний осередок ВГО “Українська спілка інвалідів – УСІ” в партнерстві з академією “Svefi” (Швеція).  Наприкінці цього року доступ до новоствореної бібліотеки матимуть усі бажаючі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *