ОСТАННІ НОВИНИ

У ВІЛ-інфікованих українців вкрали ліків на 52 мільйони

|

Сьогодні в Єдиному держаному реєстрі України з’явилася інформація про те, що компанія  «Вектор Фарма», яка мала поставити ліки для 30 тис. людей, хворих на ВІЛ/СНІД ліквідовується. Це сталося на наступний день після того, як громадськість оприлюднила інформацію про те, що компанія не збирається поставляти ліки, за які вже було заплачено державою. Про це львівському порталу повідомили у прес-службі ГО «Центр протидії корупції».

78

За словами юриста «Центру протидії корупції» Олени Щербан, такий крок може свідчити про те, що компанія не хоче виконувати свої зобов’язання перед Урядом України та поставляти ліки.

«Існує величезний ризик того, що держава не зможе не лише домогтися поставки препаратів, але й повернути бюджетні гроші, які були заплачені компанії ще в грудні місяці», – сказала юрист.

Активісти нагадують, що компанія «Вектор Фарма» 22 грудня отримала 52 млн. гривень у вигляді 100% передплати препаратів за ліки для ВІЛ-інфікованих. Це препарати Ламівудин, Зидовудин /Ламівудин, Ефавіренз для 30 тис пацієнтів по всій Україні.

За інформацією ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» вже 15 червня в Україні закінчаться ліки для тисяч ВІЛ-позитивних людей, які мала б поставити компанія.

Причиною такої проблеми стало рішення, прийняте ще минулого року. У 2014 році, за часів керівництва МОЗ Василя Лазоришинця, до постанови Кабінету Міністрів України №117 була внесена «лобістська норма», що дозволила постачальникам ліків отримати 100%-ву передплату товару та 6 місяців відстрочки поставок. Внаслідок цього ліки, які пацієнти в рамках державних програм лікування мали отримати до кінця 2014 року, могли б бути поставлені в Україну тільки в червні 2015.

За даними голови ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Володимира Жовтяка, є факти, що «Вектор Фарма» не перерахувала жодної копійки на ліки.

«Ми маємо інформацію від виробників препаратів про те, що «Вектор Фарма» не перерахувало жодної копійки постачальнику, що унеможливлює постачання ліків в червні місяці. І факт офіційної ліквідації компанії говорить про те, що сьогодні, спільно з Урядом, на найвищому рівні, невідкладно треба вирішувати проблему перекриття цієї недостачі», – стверджує він.

Як відомо, вчора пацієнтські та антикорупційні організації провели акцію під стінами Кабінету Міністрів України, щоб привернути увагу Уряду до цієї проблеми. В результаті Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністру внутрішніх справ розібратися в ситуації та знайти керівників компанії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *