ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні відзначають Міжнародний День розсіяного склерозу

|

Сьогодні, 27 травня,  увесь світ відзначає Міжнародний день розсіяного склерозу. У цей день населення інформують про проблему цієї хвороби та шукають джерела фінансування на її дослідження. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Розсіяний склероз – це складне хронічне аутоімунне захворювання нервової системи, при якому уражується головний і спинний мозок, а саме мієлінова оболонка нервових волокон. Захворювання характеризується утворенням хаотично розсіяних вогнищ демієлінізації, в яких мієлін заміщується сполучною тканиною, що призводить до серйозних неврологічних порушень.

Причини виникнення розсіяного склерозу остаточно невідомі. Вважається, що це аутоімунне захворювання, при якому власною імунною системою людини руйнується мієлінова оболонка, який вкриває і захищає нервові волокна. Причиною розсіяного склерозу може стати генетична схильність людини до неправильної роботи імунної системи, іноді дане захворювання залежить від місця проживання людини – на півночі люди більше схильні до розсіяного склерозу, ніж жителі південних широт. Проте наявність лише цих факторів недостатньо для виникнення захворювання. Вирішальне значення в даному випадку має провокуючий фактор, який викликає збій в роботі імунної системи. Так, причиною розсіяного склерозу може стати що завгодно: нещодавно перенесена вірусна інфекція, надлишок ультрафіолету або з шкідливими речовинами.

Розсіяний склероз – хвороба молодого віку, найчастіше початок припадає на третє-четверте десятиліття життя, рідко – друге, п’яте. Жінки більш схильні до захворювання, ніж чоловіки.

У списку причин повної інвалідності у продуктивному періоді життя розсіяний склероз посідає третє місце – після травм і ревматологічних захворювань.

До факторів ризику виникнення розсіяного склерозу належать вік від 20 до 40 років, жіноча стать, обтяжений сімейний анамнез щодо цього захворювання, інфекції, зокрема, вірус Епштейна-Барра, наявність інших аутоімунних хвороб. Початок хвороби може бути дуже різним: як бурхливим, так і настільки непомітним, що людина протягом довгого часу навіть не підозрює про її існування.

Симптоми розсіяного склерозу можуть значно відрізнятися в залежності від локалізації пошкоджених нервових волокон. Найчастіше захворювання проявляється такими клінічними ознаками як затерпання або слабкість однієї або кількох кінцівок або нижньої частини тіла; часткова або повна втрата зору, зазвичай на одне око, що часто супроводжується болем при рухах очима (ретробульбарний неврит); двоїння в очах або розмитість контурів; поколювання або біль у різних частинах тіла; тремор, порушення координації рухів або невпевнена хода; підвищена втомлюваність; запаморочення. Рідше у хворих на розсіяний склероз спостерігаються такі симптоми, як нечіткість мови, м’язові спазми чи спонтанні паралічі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *