В Україні продовжує функціонувати пострадянська номенклатура – експерт

|

Замість реформованої держслужби в Україні продовжує функціонувати пострадянська номенклатура, яка залежна і безініціативна. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).

За словами директора департаменту внутрішньої політики МЦПД Ярослава Ковальчука, за рік президентства Петро Порошенко не виконав обіцянку щодо реформи державної служби.

«Реформа державної служби була і є першоосновою для проведення всіх інших реформ. Між тим, за рік так і не було розділено політичні та адміністративні посади, не створено інститут держсекретарів, незалежного органу щодо забезпечення функціонування держслужби у відповідності до європейських стандартів» – говорить він.

Експерт також відзначає, що про відсутність змін свідчить той факт, що системі вистачало два-три місяці, щоб перетравити та виплюнути нових управлінців, які прийшли з бізнесу.

«Попри те, що у парламенті є просування у процесі розгляду нового закону про державну службу, основною проблемою на даний момент є очевидний брак політичної волі щодо створення незалежного від партійних впливів професійного корпусу державної служби. Чи не єдиною найбільш чітко сформульованою пропозицією щодо зміни системи функціонування державної влади стала ідея доплати з коштів ЄС окремій частині державних службовців. Ця ідеє є достатньо контраверсійною і містить значний вибухонебезпечний потенціал, який замість підвищення ефективності може навпаки остаточно розбалансувати системну державного управління», – додав він.

Водночас повідомляє, що у реформі державної служби так і не було досягнуто прогресу, то у справі люстрації були зроблені кроки, які скоріше порушують принципи презумпції невинності, рівності перед законом тощо, аніж дійсно очищують владу.

«Люстраційні процеси сповнені корупційних ризиків, стосуються занадто великої кількості державних службовців. На практиці звільнення торкаються середньої ланки, а не найбільш одіозних персонажів попередньої влади», – переконаний Ярослав Ковальчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *