ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові новий скандал із забудовою поміж пам'яток архітектури

|

У місті Лева мають намір розпочати будівництво багатоповерхового офісно-житлового приміщення поряд із будинком – пам’яткою архітектури. Скандальна споруда має з’явитися на вулиці Котляревського між будинками 47 та 49, із розбудовою вглиб саду де розміщена господарська будівля жителів будинку №47 і (раніше – гаражі – авт.). Про це Львівському порталу повідомили у листі обурені мешканці прилеглих будинків.

19

За словами людей, дозвіл розпочати роботи на Котляревського 47 отримано ще торік.

«Тепер справа за малим – отримати дозвіл на будівництво на території Котляревського 49, де розташовані гаражі, власником яких позиціонує себе фірма «Дублянибудпостач», що також отримала б ідентичний дозвіл на будівництво, якби справа не набула розголосу. Проект, який планують звести на вулиці Котляревського 47-49, може стати новим соромом для Львова. Але лише за останні два роки в мікрорайоні Чупринки – Горбачевського – Моршинська – Глибока – Природна збудовано вже шість подібних багатоповерхівок», – йдеться у повідомленні.

Люди сумніваються, що каналізаційна система та система її очищення настільки досконалі, що можуть осилити таке додаткове навантаження.

«Чи не правильніше розбудовувати місто, створюючи нові райони, а не перевантажувати стару частину Львова, яка, навпаки, вимагає реставрації, догляду та шанобливого ставлення? Якщо немає змоги чи вміння повторити проекти австро-угорських архітекторів кінця XVIII – початку XIX століть, то, можливо, знайдеться розум не псувати те, що є?», – запитують небайдужі.

Водночас громадськість переконана, що сучасна будівля не вписується у стиль вулиці, де кожен будинок має свою історію, а також не має законних підстав там постати. У статті 55 Статуту територіальної громади міста Львова зазначено: «Основними завданнями охорони культурної спадщини міста є збереження об’єктів архітектурної та містобудівної спадщини та їх території, історичного розпланування, композиційно-просторової структури та історичної забудови, які репрезентують успадкований, традиційний характер середовища». А також вказано, що збереження культурної спадщини міста здійснюють за допомогою таких заходів: містобудівні заходи – архітектурно-планувальні рішення, які опосередковано сприяють збереженню культурної спадщини (винесення виробничих та інших об’єктів сучасної урбанізації за межі історичного ареалу, зменшення транспортного завантаження в зонах розташування пам’яток тощо).

«Навіть за радянських часів історичний центр міста берегли від нових забудов. То чому за часів незалежності відбувається руйнація історичного ареалу міста Львова? Кастелівка, до якої належить вулиця Котляревського, – це район історичної забудови. Організаціям, які підписують дозвіл на будівництво в такому районі, варто пам’ятати про це. Як і про те, чиї інтереси вони мають представляти. Для чого в місті існує управління охорони історичного середовища? Некомпетентність чиновників, їхні афери та махінації призводять до плачевних наслідків», – йдеться у листі

Також згадується про людей, які перебувають у медичній установі «Хоспіс», що межує з гаражами, для яких близькість будівельних робіт неприпустима, бо це порушуватиме спокій невиліковно хворих.

«Судячи з виданих дозволів і проектів, права й інтереси людей відверто ігнорують. Але думка громади мусить бути почута! Ми плануємо будувати вільну демократичну країну, де права громадянина – на першому місці. Дуже хотілося б, щоб нас почули ті, кому народ довірив управління нашою державою. При цьому бажано, щоб правильне рішення вони ухвалили не на користь своєї кишені», – занепокоєні люди.

18

Відтак громада вулиці Котляревського покладає надії у вирішенні цього питання на керівництво Львова, та громадські організації, які захищають місто від «чорних забудовників».

17

Ілюстрація: spec.lviv.ua

Фото від мешканців прилеглих будинків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *