ОСТАННІ НОВИНИ

Україна і ЄС підписали Меморандум з макрофінансової допомоги на 1,8 млрд. євро

|

Сьогодні в Ризі віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс, міністр фінансів України Наталя Яресько і голова Національного банку України Валерія Гонтарєва підписали Меморандум про розуміння і кредитну угоду щодо третьої програми з макрофінансової допомоги Україні. Ці угоди визначають умови, за яких Україна отримає користь від додаткового фінансування з боку ЄС у розмірі 1,8 мільярда євро. Про це Львівському порталу повідомили у представництві Європейського союзу в Україні (Delegation Ukraine EU).

Меморандум про розуміння визначає важливі економічні та структурні реформи у шести сферах. Йдеться, зокрема, про державні фінанси, управління і прозорість, бізнесовий клімат, енергетичний сектор, системи соціальної безпеки і фінансовий сектор. Мета цих реформ – сприяти досягненню країною прогресу за її основними короткостроковими пріоритетами. Вони визначені у Порядку денному асоціації між Україною та Євросоюзом, схваленому Радою асоціації Україна-ЄС 16 березня поточного року. Також у цих пріоритетах враховані чинні зобов’язання України щодо проведення реформ у рамках низки програм, в яких Київ бере участь разом з міжнародними кредиторами, зокрема МВФ і Світовим Банком.

Домбровскіс назвав допомогу Україні у досягненні нею миру і трансформації у сучасну, стабільну і заможну економіку «одним з найважливіших завдань, з яким зіштовхнулася Європа».

«Впровадження структурних реформ може бути складним процесом – навіть за хороших часів. Мене надихнули рішучість і відданість українського уряду ідеї реформування країни попри надскладний геополітичний і безпековий контекст. Євросоюз продовжує підтримувати Україну у її реформаторських зусиллях. Ми плануємо надати перший транш у 600 млн. євро, щойно набуде чинності Меморандум після його ратифікації Верховною Радою України», – підкреслив Віце-президент Єврокомісії.

Європейська Комісія запропонувала третю програму з макрофінансової допомоги Україні у січні. Європейський Парламент і Рада міністрів ЄС затвердили її 15 квітня. Бюджет програми становить до 1,8 млрд. євро у формі середньострокових кредитів; її мета – допомогти Україні у розв’язанні критичних проблем, пов’язаних, зокрема, зі слабким платіжним балансом і фіскальною ситуацією. Програма може впроваджуватися протягом 2015 року та на початку наступного року – за умови, якщо дотримано усі вимоги Меморандуму, а програма співпраці Україною з МВФ залишається дієвою.

Нова макрофінансова допомога Україні буде третьою такою програмою для Києва з 2010 року. У 2014 і 2015 роках Європейська Комісія виділила 1,61 млрд. євро в рамках двох подібних програм з макрофінансової допомоги. Їхній загальний бюджет досягає 3,41 млрд. євро; це є найбільшою фінансовою допомогою, що її було надано країні з-поза меж ЄС за такий короткий час. Це на додачу до чинних внесків ЄС, зокрема гуманітарної допомоги та технічно-проектної підтримки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *