ОСТАННІ НОВИНИ

Рада проголосувала в першому читанні закони «Про органи внутрішніх справ» та «Про Національну поліцію»

|

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроекти №2561 «Про органи внутрішніх справ» та № 2822 «Про Національну поліцію», інформує Тиждень. 

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект «Про органи внутрішніх справ» визначає органи внутрішніх справ, як єдину систему органів виконавчої влади, які забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері внутрішніх справ.

На законодавчому рівні визначено систему органів внутрішніх справ України до складу якої входять як власне Міністерство внутрішніх справ, так і центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через Міністра внутрішніх справ, а також Національна гвардія України, як військове формування з правоохоронними функціями.

Центральне місце в законопроекті відведено Міністерству внутрішніх справ, яким визначено його загальну структуру і чисельність. Зокрема, до структури МВС уходять:

– апарат Міністерства;

– територіальні органи Міністерства;

– навчальні заклади та науково-дослідні установи;

– заклади охорони здоров’я, підприємства, установи та організації, що належать до сфери його управління.

Чисельність МВС визначається Верховною Радою України.

Основною метою Закону «Про Національну поліцію», згідно з пояснювальною запискою, є створення Національної поліції в Україні – органу виконавчої влади, який служитиме суспільству і призначений для охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки.

Цей законопроект визначає правові засади організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції.

Нагадаємо, у жовтні Кабінет міністрів затвердив концепцію та стратегію реформування МВС. За словами Авакова, до кінця року нова патрульна служба запрацює в усіх містах-мільйонниках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *