ОСТАННІ НОВИНИ

Бойовики застосовують проти українських військ фосфорні бомби

|

Речник штабу Антитерористичної операції Андрій Лисенко заявив, що бойовики часто використовують фосфорні боєприпаси під час провокацій на лінії розмежування.

Про це він заявив у ефірі одного з українських телеканалів, пише Еспресо.TV.

“У нас є багато інформації, в тому числі і зафіксованої, про те, що саме на лінії розмежування бойовики під час своїх провокацій часто використовують боєприпаси, які не є стандартними. Дійсно, є інформація про використання боєприпасів, бомб, а саме снарядів, тому що бомби це те, що використовується з повітря, а снаряди артилерією”, – повідомив Лисенко.

Також Лисенко підтвердив інформацію про те, що бойовики обстрілювали Піски фосфорними бомбами, в селищі горіли будинки.

Нагадаємо, вчора спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала поблизу Пісків (Донецька область) слід від, імовірно, фосфорної міни, але доказів цього немає.

Про це йдеться в щоденному звіті від ОБСЄ.

“СММ разом із співробітниками спільного центру з контролю і координації вирушила в Піски (підконтрольний уряду, в 7 км на північний захід від Донецька) і зустрілася там з командиром частини Збройних сил України, розташованої на південному-сході Пісок, який повідомив, що під час обстрілу увечері 18 травня двоє солдатів були поранені, один серйозно. Потім представників СММ провели до місця, по якому, як стверджується, був зроблений постріл міною з білим фосфором”, – йдеться у звіті спецмісії (станом на 19:30 19 травня), опублікованому у середу ввечері.

В СММ заявили, що, за словами одного з солдатів, обстріл відбувся близько півночі 18 травня.

“Спостерігачі СММ помітили заглиблення менше 1 м в діаметрі і в глибину 50 см, яке могло бути результатом пострілу міномета калібру 82 мм”, – підкреслюється в звіті.

За їх словами, незважаючи на твердження двох представників спільного центру про те, що була використана міна з білим фосфором, спостерігачі СММ не змогли підтвердити її використання на підставі наявних доказів і аналізу даного місця.

Представники СММ також зустрілися з українськими і російськими представниками спільного центру з контролю і координації в Соледарі. Їм були надані журнали зі звітом про події, в яких зазначено про 71 порушення режиму припинення вогню.

Раніше спільний центр по контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін повідомляв про те, що бойовики обстрілювали Піски в ніч на 19 травня, ймовірно, фосфорними боєприпасами.

Нагадаємо, Організація з безпеки і співробітництва в Європі повідомила, що українські військові заявили про використання фосфорних боєзарядів по їхніх позиціях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *