ОСТАННІ НОВИНИ

За сумки з грошима у Львові можна будувати що завгодно і де завгодно – Андрій Салюк

|

panorama-02Львівські забудовники узаконюють незаконне будівництво і вважають це нормою. За кілька валіз грошей, відправлених у Київ, у Львові можна будувати фактично що і де завгодно. Про це під час сьогоднішнього відеомосту між Львовом та Одесою на тему: «Кому належать історичні центри Львова та Одеси – місцевій владі чи центральній?» повідомив віце-президент Українського комітету ICOMOS, голова ради ЛОО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» Андрій Салюк, передає кореспондент Львівського порталу.

На думку захисника пам’яток історії, дискутувати з того приводу, кому належить історичний центр Львова Київській чи міській владі є недоцільно, адже Львів належить передовсім львів’янам. І якщо ми стоятимемо на тому, що Львів належить львів’янам то всі інші речі стануть на свої місця.

«Ми маємо звернути свою увагу на систему управління в історичних містах. Якщо система управління буде заповнена нормальними чиновниками, а не злодіями і хабарниками, вона буде успішно працювати. Вивчаючи європейський досвід управління пам’ятками та територіями, не потрібно далеко їхати. У Польщі пам’ятками найвищого рівня, зокрема ЮНЕСКО, займається центральна влада. Відтак і в Україні пам’ятки національного значення повинні мати право на дотації з бюджету, адже держава несе юридичну відповідальність за збереження будинків культурної спадщини національного значення… А відповідальність за пам’ятки архітектури місцевого значення в Україні покладено не на місцеву владу, а на представників державних органів влади у регіонах – облдержадміністрації», – роз’яснив він.

Водночас Андрій Салюк висловив обурення стосовно того, що досі працює схема, коли недобросовісні забудовники із валізами грошей добиваються у Києві необхідних для них рішень, а відтак будують та нищать у Львові що завгодно.

«Величезна проблема в системі управління її голова – хто очолював чи очолює міністерство. Ми знаємо про цю жахливу ситуацію, коли люди намагаються зробити щось добре, але для цього необхідно їхати у Київ та узгоджувати. І так само із валізами грошей лізуть до Києва недобросовісні забудовники. І цей суб’єктивний фактор настільки потужний, що ці забудовники роблять, що завгодно. Один із юристів знаної у Львові фірми-забудовника, які понищили дуже багато історичних пам’яток у нашому місті, сказав: «Ми маємо законне право узаконити це незаконне будівництво». І на жаль ця теза у Львові досі працює», – наголосив він.

Окрім того, знаний захисник історичної спадщини не рекомендує перекладати повноваження чиновників із збереження історичних пам’яток з одних рук в інші, адже й ті, хто сидять у Києві та ті, які працюють на місцях мають «рильце у пушку».

«Якщо хтось думає, що варто передати повноваження органам місцевої влади, то ми маємо приклад, коли готель «Швейцарський» за лобіювання місцевої влади просив добудувати їм півтори поверхи. Це був триповерховий будинок кінця 19 століття, а над ним виросло аж п’ять поверхів. Усе з дозволу міської влади і ніхто цього не забороняв. А з дозволу київської влади в проході між вулицею Староєврейською та площею Ринок збудували новий будинок. І одні й інші мають «рильце у пушку». Нам необхідно добре продумати систему та органи управління влади. Але, як відомо, кадри вирішують усе. Львів та Одеса належать львів’янам та одеситам і, якщо ми серйозно ставитимемо питання, аби місто належним чином зберігалося, то процес відбуватиметься дещо інакше. Форми протестів ми та одесити знаємо. Лише від нашої активної позиції залежатиме, чи щось нам вдасться зробити чи ні», – наголосив він.

Варто додати, що учасники відео мосту із Одеси висловили обурення, що вже третій рік їхнє місто не отримує дотацій із бюджету.

«Вся влада по збереженню культурної спадщини в Одесі належить Києву. Це прикро, адже фінансування з 2013 по 2015 роки становить нуль гривень. Субвенцій з бюджету не виділяють уже третій рік», – розповів громадський інспектор управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міськради Сергій Сарафанюк.

Про факти відмивання грошей на оновленні фасадів історичних будинків в Одесі заявив учасник руху «Громадський протест» Сергій Дібров.

«Історичні будинки в Одесі належать грошам та міністерству культури. Але насправді це не міністерство культури, а міністерство торгівлі залишками культури», – обурився активіст.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *