ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині люди, яких покусала скажена кішка, самотужки рятувались від смерті. МОЗ не провело тендерів

|

981d20801130c02f0af74fa72428dc97_XLЧетверо жовківчан, в тому числі двоє дітей, опинились у біді – їх покусала скажена кішка, а антирабічного імуноглобуліну, який потрібний для захисту від вірусу сказу, в області немає.

Головний лікар Жовківської районної лікарні Ігор Шевців розповів, що медики навіть звертались по допомогу до поляків, зрештою потерпілі змушені були закуповувати імуноглобулін через знайомих в Росії, пише Погляд.

«Кішка, яка покусала цих людей, була під спостереженням 10 днів, після чого здохла. Був розтин у львівському ветеринарному університеті, який підтвердив, що тварина була скажена. Ми вчасно почали робити імунізацію за допомогою сироватки, яка в нас є, але в нас немає імуноглобуліну. Україна його не закупила. Питання вирішилось завдяки тому, що потерпілі купили через знайомих у Росії чотири дози цієї сироватки і прокололись. Ми навіть звертались до поляків, але вони не змогли зрозуміти, як то в нас немає такого препарату», – коментує Ігор Шевців.
Водночас він наголосив, що Львівщина є надзвичайно небезпечною.

«Це чорна біда, бо Західна Україна, Львівщина є ендемічною зоною по сказу», – сказав лікар.
Втім він запевняє, що з постраждалими людьми все буде гаразд. «Ми провели пасивну імунізацію, тими препаратами, які в нас є. Це не вина медиків, МОЗ не провело закупки. Раніше ми проводили закупки у Росії. Подібний випадок може статись у Турківському чи Золочівському районах і там також виникне проблема з імуноглобуліном, бо його немає. Зрештою, сказ – страшна хвороба, і якщо людина захворіла, то вона сама не вилікується, потрібна профілактика. Власне, такі стратегічні препарати мали б вироблятись на вітчизняних заводах, за своїми технологіями», – наголосив Ігор Шевців.

Антирабічний імуноглобулін потрібен для того, щоб завершити весь курс вакцинації від сказу, який триває до 45 днів. Ін’єкція антирабічного імуноглобуліну робиться одноразово, завдяки чому в крові зароджуються специфічні антитіла, які діють, поки організм самостійно не почне у відповідь на вакцину виробляти подібні антитіла.

Офіційно, зазначила у коментарі «Погляду» позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я ЛОДА з вакцинопрофілактики Наталія Гончар, за державними коштами цей препарат область давно не отримувала. «Його купували лікувальні установи самостійно, за свої кошти, але, окрім того, склалась ситуація, що на даний час цей препарат не зареєстрований на території України. Це був російський препарат, зараз закінчився термії дії сертифікату на території нашої держави», – сказала Наталія Гончар.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *