ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський архітектор назвав винних у спотворенні Львова

|

113 Львівський архітекторРегулювання історичної та архітектурної спадщини Львова належать управлінню при Львівській міськраді. Відтак винних у спотворенні «обличчя» міста передусім варто шукати у кабінетах мерії. Про це під час сьогоднішнього відеомосту між Львовом та Одесою на тему: «Кому належать історичні центри Львова та Одеси – місцевій владі чи центральній?» повідомив лауреат державної премії в галузі архітектури член спілки журналістів України архітектор Юрій Волощак, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами архітектора, Львів – перлина Прикарпаття, а значна його частина належить всьому людству. На жаль, структура власності і приналежності різних об’єктів Львова є далеко не прозорою. Частково об’єкти належать місцевій владі, ними розпоряджається управління у справах архітектури і збереження історичної спадщини ЛМР. Керівник цього управління при міськвиконкомі є Лілія Онищенко-Швець. Частково об’єкти належать обласній владі, але таких мало. Ще ряд об’єктів належить центральній владі, а також існують відомчі (військові – авт.) об’єкти і їхній стан у Львові найплачевніший.

«Біля Личаківського кладовища – одного із найгарніших кладовищ Європи, з’явилась будівля на 11 поверхів. Її зведено на фундаментах військового триповерхового будинку, який межує із Личаковом. І таких прикладів у Львові незліченно. Кому належить який будинок є відомо. Інша справа чи всім це відомо», – зауважив Юрій Волощак.

Окрім того, експерт переконаний, що існують проблеми із парковими зонами. Адже досі більшість із них не мають затверджених меж, а відтак у Львові час від часу виникає скандал із черговим будівництвом у тому чи іншому парку.

Ю.Волощак додав, що місцеві архітектори, на жаль, також причетні до зміни обличчя міста не в кращу сторону.

«Регулюванням забудови у Львові має займатися архітектор міста. Але єдиним великим архітектором Львова був лише Ярослав Новаківський, а порядним Олег Чамара. Прізвища інших називати не хочу. Адже за управління кожного із них, місто втрачало своє обличчя у змінах з надбудовами чи перебудовами. Сьогодні усе регулювання історичної та архітектурної  спадщини належать управлінню при міськраді – Львову. А у Львові є такі особи, як Андрій Павлів, котрий дозволяє собі надбудови у центральній частині. Можна ще шукати, хто в цьому винен, стоять підписи високих чиновників і головного архітектора (на сьогодні Юліан Чаплинський – ред), і виконувача його обов’язків і управління справами архітектури. Усі вони винні в тому, що у Львові негативу в будівництві більше за позитивні моменти», – наголосив він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *