ОСТАННІ НОВИНИ

Жителям Львівщини радять остерігатися небезпечних кліщів

|

Навесні підвищується активність кліщів, що є переносниками ряду небезпечних інфекційних захворювань, таких як кліщовий енцефаліт, іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), туляремія, марсельська лихоманка, лихоманка Ку та інші. Найбільш поширеною серед інфекцій, що передаються кліщами, на території Львівської області є хвороба Лайма. Про це Львівському порталу повідомили у Департаменті охорони здоров’я ЛОДА.

Хвороба Лайма у людей характеризується важким перебігом, ураженням різних органів та систем (шкіри, серця, суглобів, нервової системи, органів зору та ін.). Інкубаційний період триває від 7-10 днів до 6 місяців і більше.

Характерним проявом хвороби Лайма є поява на місці укусу кліщової мігруючої еритеми – плями на шкірі насичено рожевого кольору, що має інтенсивно виражені краї та центр, діаметром від 5 до 35-40 мм. На початку захворювання може проявлятись також підвищенням температури тіла, слабкістю, сонливістю, втомлюваністю.

За даними ДУ «Львівський НДІ епідеміології та гігієни МОЗ України» в західних областях України  інфікованість кліщів бореліями складає в середньому 17,2 %. Це означає, що у кожного 5-го жителя Львівщини, покусаного кліщами, може розвинутись хвороба Лайма.

За 2014 рік у Львівській області зареєстровано 136 випадків захворювання на хворобу Лайма  проти 105 випадків  за аналогічний період 2013 року.

Найчастіше захворювання реєструвалися у Львові – 107 випадків.

Присмоктування кліща відбулося у лісах Яворівського, Бродівського, Сколівського, Золочівського, Жовківського, Буського, Пустомитівського, Жидачівського, Мостиського, Городоцького районів, на присадибних ділянках та лісо-паркових зонах Львова –  Стрийський парк, парк «Шевченківський гай», Сихівський та Винниківський лісомасив, парк ім.І.Франка, Кривчицький ліс, Левандівський парк, смт.Брюховичі, парк «Костюшка», Личаківське кладовище, парк «Високий Замок».

Як відомо, кліщі проявляють активність протягом 7-8 місяців – з березня-квітня по листопад  включно. А тому не слід забувати про них аж до глибокої осені!

Застерегти себе і близьких можна за умови дотримання нескладних правил в місцях перебування кліщів:

  1. Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку в штани, і обов’язково оглядайте один одного (кожні 2-3 години) з метою виявлення кліщів.
  2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент, що відлякує кліщів.
  3. Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів.
  4. При виявленні кліща на тілі зверніться до медичного закладу для правильного видалення кліща.
  5. При відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща за допомогою петлі з грубої нитки. Захопіть нею тіло кліща якомога ближче до шкіри і видаліть кліща круговими рухами, «викручуючи» його тіло. Різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження.

Дослідити видаленого кліща на зараженість збудниками хвороби Лайма, а також провести лабораторну діагностику цього захворювання (дослідження крові) можна:

– в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» за адресою: м.Львів, вул. Круп’ярська, 27, тел. 276 85 92

– дослідити кліща можна також  в лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій ДУ «Львівський НДІ епідеміології та гігієни МОЗ України» за адресою: м.Львів, вул.Зелена,12 тел. 260 22 66

У будь-якому випадку, після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками, що може попередити розвиток захворювання.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *