ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині віднайшли масові поховання воїнів УПА

|

unnamed (2)

В урочищі Альтана, що біля міста Сколе, пошуковці комунального підприємства Львівської облради «Доля» та громадської організації «Українські Меморіали» віднайшли масові захоронення воїнів Української повстанської армії. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі пошуковців.

unnamed (3)

У восьми санітарних похованнях спеціалісти підприємства виявили більше тридцяти останків людських тіл. За словами заступника директора КП ЛОР «Доля» Володимира Харчука, супровідний матеріал, який виявлено поруч із кістками, вказує на те, що це – воїни УПА. Адже, нагрудний медальйон із зображенням Матері Божої, на якому український напис «Пресвята Богородице молися за нами», міг носити лише українець.

unnamed (4)

Також в санітарних похованнях, у перемішку, виявлено багато ґудзиків від одностроїв різних армій – німецької, радянської, і навіть ґудзики із зображенням якоря, що приналежні уніформі військово-морських сил Вермахту. Окрім того виявлено кілька радянських монет, найстарша із яких датується 1946 роком. Однак найцікавішою знахідкою фахівці-пошуковці вважають алюмінієвий тризуб, який воїни-повстанці носили на головних уборах.

Найчисельнішим було санітарне поховання, в якому покоїлися 8 народних месників. В інших людських останків було менше, перемішані й не у повному комплекті.

unnamed

Як зазначив у коментарях директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета, таких поховань та останків у цій місцевості може бути й більше. Процеси пошуку і дослідження прилеглих територій продовжується. Це, мабуть, найбільше або одне із найбільших необлікований санітарних захоронень воїнів УПА, віднайдених за часи Незалежності. «Однозначно, що ці хлопці – герої. І заслуговують на те, щоб бути перепохованими з військовими почестями, а від нас – отримати шану за подвиг і щиру молитву за упокій їхніх душ», – наголосив Святослав Шеремета.

unnamed (5)

Після ексгумації усі останки будуть урочисто захоронені на території Меморіалу полеглим українським борцям за свободу, що був відкритий 14 жовтня 2012 року в Альтані, у кількохстах метрах від нещодавно виявлених санітарних поховань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *