ОСТАННІ НОВИНИ

Лукава побожність. У Садового замість останнього дзвоника примусово направляють дітей до церкви

|

Чиновники  Львівського управління освіти у добровільно-примусовому порядку запропонували педколективам відмовитись від проведення традиційного проведення свята «Останній дзвоник», а натомість вести дітей у церкви. Таке рішення було озвучене чиновниками із райононних управлінь освіти на вчорашній нараді директорів шкіл. Про це повідомила на сторінці у facebook  львівська журналістка Вікторія Балицька, посилаючись на інформацію отриману від освітян, передає кореспондент Львівського порталу.

34 FotorCreated

«Замість останнього дзвоника – служба в церкві?

Мер Львова Андрій Садовий («руками» відділів освіти) заборонив цього року проводити в школах останні дзвоники, тобто те що в народі називається «лінійки». Бо мовляв, це прояв советчини і не на часі – війна ж…

Таке рішення було озвучене чиновниками із райононних управлінь освіти  на вчорашній нараді директорів шкіл. На запитання освітян – а що ж запронувати дітям? Їм ж хочеться якоїсь зворушливої врочистості. Відповідь була лаконічна «нехай ідуть до церкви»», – написала журналістка.

Відразу ж після оприлюднення такої ініціативи обрушився шквал коментарів обурених львів’ян, які цілком логічно цікавляться, чому війна не стала аргументом, щоб відмовитись від низки святкувань, зокрема, музичних фестивалів, проведення Дня міста та ін.

Окрім того, постає питання, до якої саме церкви мали б іти школярі, в яких фактично відбирають право на вільне  віросповідання. «Якщо мер (і чиновники) такі побожні, то ще не означає, що усі містяни та їхні діти є суб’єктами релігійної обрядовості. А ще є мусульмани, іудеї, … Ну і просто атеїсти.

А до речі, в яку церкву вести дітей? Якого патріархату?», – запитують у соцмережі.

Водночас подейкують, що міський голова не так дбає за те, щоб не було гучних святкувань чи за душі школярів, як думає про наступні місцеві вибори. Й запроваджуючи подібну заміну лінійки на відвідини церкви, він унеможливлює будь-який піар ймовірних конкурентів. Як відомо, політики є частими гостями на святах «останнього дзвоника», де мають нагоду розповісти батьківській громаді, як і чим допомагали  їхнім діткам.

Інформацію про ініціативу мера Львова «Львівському порталу» підтвердили директори двох шкіл, які попросили не називати їхніх прізвищ. З їх слів, це було розпорядження управління освіти ЛМР і однозначно за вказівкою мера Садового. Зокрема, директорам запропонували самим вибрати церкви поблизу шкіл, в які поведуть дітей. Окрім того, директори шкіл мали написати «заявки» в управління освіти про місце проведення «останнього дзвоника» за новим форматом». Більшість освітян вже виступили проти такої ініціативи.

«Ми однозначно виступили проти цього. Як можна в дітей забрати прощання зі школою, особливо, в 11-класників? Тому ми так і написали: місце проведення останнього дзвоника – шкільне подвір’я. І нічого радянського в останньому дзвонику немає, ми ж розуміємо, що це не причина. Насправді, все робиться до місцевих виборів. Те саме було під вибори в 2010 році – була заборона політикам і депутатам відвідувати школи. Тому, така ініціатива – це популізм. На кожен дзвоник всі школи запрошують священників, це вже традиція. А забирати в дітей свято – повна нісенітниця», – зазначила директор однієї з львівських шкіл.

Коментарі

  1. Пане Садовий,займіться благоустроєм міста,ЖЕКами,у вас це краще виходить!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *