ОСТАННІ НОВИНИ

Українці зможуть отримати доступ до інформації маєтки чиновників

|

Верховна рада підтримала за основу законопроект №2423, яким передбачається відкриття інформації щодо власників нерухомого майна, землі та автомобілів. За відповідне рішення проголосувало 243 депутати.

Народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка», секретар Комітету з питань протидії та боротьби з корупцією Дмитро Добродомов є співавтором даного законопроекту, інформує прес-служба нардепа.

«Тепер будь-хто з громадян за невелику плату зможе, ввівши прізвище в програму, дізнатися якими квартирами, ділянками чи автомобілями володіє та чи інша особа», – сказав Добродомов.

За словами нардепа, інформація, яку отримає користувач, міститиме лише дані про те, в якій області розташовані квартира, будинок чи земельна ділянка, їх площа та коли вони були придбані. Аналогічно пошук триватиме і по автомобілях. Користувач зможе отримати інформацію щодо марки, року випуску та об’єму двигуна автомобіля, без номерного знаку власника.

«Законом будуть захищені персональні дані громадян, а саме точна адреса квартири чи будинку, або номери автомобіля», – наголосив секретар Комітету з боротьби та протидії корупції.

Він зазначив, що схожий досвід притаманний  європейським країнам, зокрема Фінляндії, приклад якої було взято за взірець при розробці законопроекту №2423, адже там рівень корупції є одним із найнижчих у світі.

«Прийняття законопроекту №2423 стане ще одним кроком до прозорості власності в Україні, а відповідно й інструментом для боротьби з корупцією для боротьби з корупціонерами в Україні, які декларують одні статки, а фактично володіють іншими. Маєтки, зареєстровані на дітей ТОП-чиновників можна буде легко знайти, перевіривши інформацію про сім’ї та близьких родичів, а також їх декларації», – сказав Дмитро Добродомов.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *