ОСТАННІ НОВИНИ

У наступному році Україна може мати безвізовий режим з ЄС

|

DGKV5visaНаприкінці минулого тижня Європейська комісія оприлюднила звіт про виконання Україною Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ), інформує УП.

Попри обіцянки уряду про виконання ПДВЛ та скасування віз у 2015 році, Україна не виконала переважну більшість вимог ЄС, а тому безвізові новини відкладені на майбутнє.

Найгірші оцінки – в блоці щодо боротьби з корупцією.

“Наразі помітні лише законодавчі зміни, а також окремі підготовчі кроки для нового інституційного механізму (протидії та боротьби з корупцією)”, – зазначається в звіті ЄК. На окрему увагу заслуговує вимога Євросоюзу створити в Україні реально діючу Агенцію з повернення активів (з контексту очевидно, що йдеться про активи, привласнені через корупцію). Досі заяв про цей орган не лунало, але якщо він згаданий в офіційному документі, очевидно, що його ідея всерйоз дискутується між Києвом та Брюсселем.

Ще одна радикальна зміна у правоохоронній системі, яка має відбутися для виконання ПДВЛ, стосується повноважень СБУ.

Відповідно до ПДВЛ Україна мала систематизувати свої органи з досудового розслідування – раніше ці функції були у цілої низки органів. Реформа прокуратури дещо скоротила претензії за цим блоком, але не прибрала їх.

Україна має “суттєво скоротити повноваження Служби безпеки з досудових розслідувань з питань розвідки та контррозвідки”, йдеться у звіті ЄК.

Навіть якщо Україна завершить всі реформи з неймовірною швидкістю, якщо восени до нас приїдуть місії ЄС, які в листопаді-грудні нададуть позитивний висновок, скасувати візи “одразу ж” просто не вийде. Це рішення має пройти в ЄС низку формальних, але неуникних процедур, які завершаться на раніше весни 2016 року.

Українські дипломати зазначають, що у 2016 році Україна справді може увійти до безвізового режиму.

Фото: rtic.if.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *