ОСТАННІ НОВИНИ

Кожен другий роботодавець готовий працевлаштувати переселенців із зони АТО

|

Понад половину компаній в Україні готові працевлаштовувати чи вже працевлаштували переселенців зі східних регіонів. На позаконкурсний відбір біженцям розраховувати не доводиться, але й упередженого ставлення до них теж нема. За даними Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, кожен четвертий роботодавець вважає, що пошукачі із зони АТО нічим не відрізняються від інших пошукачів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

20

Останні події у країні внесли свої корективи у процес працевлаштування громадян України. Ринок праці став більш активним за рахунок вимушених переселенців. Чимало компаній намагаються заявити про себе як про соціально відповідального роботодавця, тому приймають виклик часу.

Два із п’яти роботодавців зазначають, що вони брали на роботу переселенців на загальних підставах за результатами конкурсного відбору. А кожен десятий перевів своїх співробітників із зони ведення бойових дій у більш спокійні регіони. У одній зі ста компаній існують програми цілеспрямованого працевлаштування біженців на пільгових підставах. Ще в 7% опитаних організацій пошукачів із числа переселенців запрошували на співбесіду, проте ті не пройшли конкурсний відбір. І лише 1 із 14 роботодавців не готовий узяти на роботу переселенців навіть за наявності вакантних місць.

У кожній четвертій компанії, де є досвід працевлаштування переселенців, вважають, що пошукачі із зони АТО нічим не відрізняються від інших пошукачів. Один із семи роботодавців зазначив, що у переселенців вищі зарплатні побажання, проте мотивація таких пошукачів також вища. А кожен десятий засумнівався і в мотивації біженців.

Четверта частина роботодавців, які брали на роботу переселенців, стверджують, що не мали жодних складнощів із працевлаштуванням. Перед деякими компаніями гостро постало питання соціального захисту людей, які лишилися не тільки без роботи, але й без даху над головою. 16% роботодавців було складно забезпечити нових співробітників житлом. Кожен десятий мав проблеми із оформленням документів. І ще 9% були змушені турбуватися не тільки про співробітника, але і про його сім’ю — шукати роботу дружині/чоловіку, влаштовувати дітей до школи або дитячого садка. Стільки ж роботодавців вважають, що у переселенців часто інший світогляд, інші переконання, а тому побоюються конфліктів у колективі на ґрунті різних оцінок подій. А ось складнощі з адаптацією співробітника до нового місця проживання або роботи мав лише кожен двадцятий роботодавець.

Кадровий портал HeadHunter Україна сприяє в працевлаштуванні переселенцям і допомагає волонтерським організаціям, надаючи публікацію безкоштовних вакансій, кар’єрні та юридичні консультації та інші інформаційні послуги. Звернутися за підтримкою можна в рамках проекту «Допомога майбутньому».

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в квітні 2015 року. В опитуванні взяли участь 1150 респондентів з усіх регіонів України.

Фото: telegraf.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *