ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати пропонують надати нотаріусам повноваження забезпечувати докази

|

Народні депутати Сергій Алєксєєв та Наталія Новак пропонують надати нотаріусам повноваження забезпечувати докази. Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді України, інформує Socportal.

Нотаріус

Законопроект передбачає створення механізму забезпечення збереження доказів шляхом надання повноваження нотаріусам забезпечувати докази. Згідно пояснювальної записки, діюче законодавство України не передбачає процедури забезпечення доказів нотаріусом. Разом з тим такі нотаріальні дії є звичайною практикою у інших країнах (Російська Федерація, Молдова, Казахстан, Сполучені Штати Америки, Іспанія та ін.).

У зв’язку із відсутністю в законодавстві України процедури забезпечення доказів нотаріусами, українські правозахисники змушені звертатись до нотаріусів Російської Федерації, законодавство якої передбачає таку нотаріальну дію. Нотаріусами РФ складаються відповідні протоколи, які потім перекладаються українською мовою та подаються до суду як докази. Крім того, інколи виникає потреба у фіксуванні доказів, які згодом будуть важкодоступними або втраченими. Зокрема, інформація, що поширюється через мережу Інтернет, електронні засоби масової інформації, яка швидко може бути прихована або знищена.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення забезпечить усунення прогалин в українському законодавстві щодо забезпечення доказів та дозволить врегулювати належним чином відносини у цій сфері.

Ілюстрація: prybyralnyk.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *