ОСТАННІ НОВИНИ

Порошенко не збирається відступати від свого мирного плану

|

Порошенко любується_РПрезидент Петро Порошенко не збирається відступати від свого мирного плану щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це він заявив 8 травня на урочистому засіданні Верховної Ради, присвяченому 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі і Дню пам’яті загиблих у Другій світовій війні, інформує УП.

«Питання війни і миру – гострі та актуальні сьогодні, як ніколи. Є такі, хто вимагає кавалерійської атаки, щоб перевести дух аж на Далекому Сході. Тільки-от не кажуть, де ж взяти стільки коней. На іншому полюсі – пацифісти, які вимагають замиритися за будь-яку ціну», – сказав Порошенко.

«А посередині – відповідальні реалісти. Реалісти, які тверезо оцінюють наш військовий потенціал, міжнародне середовище та внутрішню ситуацію. Які твердо знають, що вирішити проблеми можна лише в комбінований спосіб, що поєднує оборонно-військові зусилля із політико-дипломатичними», – додав Порошенко.

За його словами, саме цей шлях до миру зафіксований в мінських угодах, які визнані основою для врегулювання всім світом, «і навіть Росією».

«І скільки б мене не критикували за мій мирний план, я з свого курсу не зверну, бо відчуваю колосальну відповідальність за країну і за народ, який довірив мені владу. Бо курс цей – єдино можливий і правильний. Словом, безальтернативний. Бо він дає можливість зберігати і примножувати наші сили, нарощувати нашу обороноздатність», – заявив Порошенко.

Він наголосив, що Україна неухильно виконує домовленості, досягнуті у Мінську під час саміту в нормандському форматі.

«Це дозволило забезпечити певну деескалацію конфлікту, і кожний день, якщо у нас немає вбитих – для мене неначе свято», – сказав президент.

«Ми маємо скоординувати зусилля усіх наших країн-партнерів та ООН. Але рухатися далі ми зможемо лише після того, як наш ворог повністю припинить вогонь, навіть із стрілецької зброї; безповоротно відведе всю важку зброю, і місця її нової дислокації будуть відомі ОБСЄ; коли будуть всі умови для того, щоб ОБСЄ могла виконувати свою контрольну місію; і відбудеться обмін полоненими за принципом “всіх на всіх” та звільнені усі українські заручники», – наголосив він.

Водночас, Порошенко визнав: “Боротьба за мир тим успішніша, чим міцніша оборона”.

“Ми в рази збільшили видатки на оборону та безпеку – до 90 мільярдів”, – заявив президент.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *