ОСТАННІ НОВИНИ

У Франції владиці Борису (Ґудзяку) вручать Орден Почесного Легіону

|

Наступного тижня, 7-10 травня в Парижі та в містечку Санліс біля Парижа відбудуться традиційні святкування днів Анни Ярославни в Франції. У програмі відзначення – вручення Ордена Почесного Легіону владиці Борису (Ґудзяку) та урочиста Літургія в церкві Бориса і Гліба в Санлісі, яку очолить Блаженніший Святослав (Шевчук). Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Українського католицького університету.

Розпочнуться урочистості 7 травня з вручення Ордену Кавалера Почесного Легіону владиці Борису (Ґудзяку) в Люксембургському палаці. Орден вручатиме Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі у присутності Блаженнішого Святослава (Шевчука), представників української спільноти та дипломатичних представництв.

8 травня українці Франції долучаться до днів пам’яті жертв Другої світової війні, а 9 травня відбудеться зустріч громади Паризької єпархії з Блаженнішим Святославом в кафедральному соборі Святого Володимира Великого.

Святкування в колишній резиденції французьких королів – містечку Санліс відбудеться 10 травня та розпочнеться із покладення квітів до пам’ятника Анни Київської і пам’ятної дошки жертвам Голодомору. Продовжаться урочистою Літургією в церкві Бориса і Гліба в Санлісі, придбаній на кошти українських жертводавців. Богослуження очолюватиме Блаженніший Святослав (Шевчук).

Опісля відбудеться концерт хору катедри святого Володимира Великого, яким керуватиме всесвітньо відомий український диригент Кирило Карабиць – головний диригент симфонічного оркестру в Bournemouth (Великобританія), який у 2013 році визнаний диригентом року британським Royal Philharmonic Society.

Також в Санлісі будуть представлені архітектурні проекти відновлення храму святих Бориса і Гліба та культурного центру Анни Ярославни (Laure Schneegans – Philippe de Podestad).

«Нам надзвичайно приємно, що цього року наші святкування співпадають з офіційною нагородою Французької держави Владиці Борису (Ґудзяку). Франція і Україна започаткували свою співпрацю 1000 років тому. Ще у ті часи відносини наших двох держав базувалися на спільних людських цінностях. Цей проект унікальний: бо духовність і культура переплітаються. Вони житимуть під одним дахом. Часто нас питаються «Як так? Церква і Культурний Центр разом? Приходьте і подивіться – кажемо ми», – розповідає співзасновниця Центру Анни Ярославни Вікторія Делленжер.

Організаторами святкування днів Анни Ярославни в Франції є єпархія святого Володимира Великого Української Греко-католицької Церкви та спільнота українців, що мешкають у Франції. У цьому містечку українська громада придбала церкву і заснувала Культурний центр Анни Ярославни.

Довідка

Приналежність до ордена Почесного Легіону є найвищою нагородою, знаком пошани та офіційного визнання особливих заслуг у Франції. Прийняття у члени ордена здійснюється за видатні військові або громадянські заслуги президентом Французької Республіки.

Фото: doba.te.ua